Fromt klockspel med metalinfluenser

Rage against the machine och hardcore behöver inte resultera i numetal. Det kan faktiskt komma ett band som Detektivbyrån ur det.

PENSIONÄRSPUBLIK. Första gången Detektivbyrån spelade inför en publik var när en busslast pensionärer råkat förirrat sig till bandets repställe på ett berg.

PENSIONÄRSPUBLIK. Första gången Detektivbyrån spelade inför en publik var när en busslast pensionärer råkat förirrat sig till bandets repställe på ett berg.

Foto:

Kultur och Nöje2008-09-01 06:00
Det kommer kanske som en smärre chock för de som hört Detektivbyrån snälla dragspelsmusik med plingplongig vibrafon och popvänligt drag. Men som Martin Molin säger, tar du soundtracket från filmen Amelie från Montmartre och Rage against the Machine, då har du ett destillerat Detektivbyrån. -  Attityden är det som är mest gemensamt. Det betyder inte att det vi gör är svårt utan tvärtom att vi levererar musiken med stolthet och en rak rygg. Rage against the machine är ju otroligt folkliga och är inte alls svårmodiga. Musiken är väldigt tillgänglig och poppig egentligen. - Mina första idoler var Rage against the machine och Anders och Jon spelar i olika hc-band, säger Martin Molin. Han säger att han blir glad över att Detektivbyrån benämns som pop, för det är precis vad det är. -Det fanns en tid när Jon gick under namnet "Slaktarn" just för att vi har metaltrummor på vissa låtar och Anders har spelat elbas i ett hc-band tidigare. Bara för att vi spelar klockspel betyder det inte att vi spelar på något annat sätt än ett hc-band. Satsat allt
Attityden går igen på fler sätt. Detektivbyrån har valt att satsa allt, de tog ett banklån för att finansiera skivan som de också själva producerat. Man kan säga att de brinner för vad de gör. Det hörs också på Martin Molin som faktiskt blir andfådd när han talar om bandets musik. Och det är nog inte för att han har dålig kondition. Detektivbyrån gör något nytt inom svensk popmusik. - Främst låter det annorlunda för att det inte är någon sång. Alla tre har alltid hållit på med instrumental musik. Ingen av oss skriver några texter. Jag har inget som jag vill uttryck i sången. Från början klädde de sig i svarta kostymer med vita fjärilar. Också förstärkare och instrument smyckades med fjärilar som Martin gjorde och sydde fast för hand. Ett tvåveckors-jobb. - Det visuella är väldigt viktigt för oss. Nu har vi valt att använda oss av helvita instrument. Vi har klätt dem i vit tejp av samma sort som den andra sätter på kökskakel för att glömma och dölja vad som finns där bakom. Vi har planer på scenkläder också men det har inte funnits tid för att bestämma det. "Monstersynthar"
Bandet köpte helt ny maskinpark inför albumproduktionen. Ny vibrafon, nya trummor och trumpads och "monstersynthar" som de kan programmera själva. Att bjuda på en show för ögat hör ihop med visionen att bjuda publiken på mer än något uteslutande för örat. - Det är bra att ha en uniform. När jag tar på mig fjärilsskjortan då vet jag vad jag ska göra och träder in i den sköna rollen, säger Martin.
Fotnot:
För den som är intresserad finns det på Youtube en video om hur det gick till när Detektivbyrån köpte nytt dragspel.
Detektivbyrån består av tre killar. Jon Ekström, Anders Flanders och Martin Molin från Värmland har turnerat runt i Europa och 3 september släpps deras första riktiga skiva. Skivan släpps genom egna bolaget Danarkia. Annika Norlin är ett stort fan och kontaktade killarna för att få ha dem som förband.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!