Tillbehör för minst 4 personer:
Guacamole:
2-3 mogna avokados
1 chilifrukt
1/2 kruka koriander
2 mogna tomater
1 vitlöksklyfta
1 lime
eventuellt 1 dl matyoghurt
salt
peppar
Mosa avokadon, men det gör inget om det blir små bitar kvar. Dela chilin på mitten och skrapa ur fröna. Hacka fruktköttet fint och blanda med avokadon. Hacka koriander, riv vitlöken på litet rivjärn och tärna tomaterna fint. Blanda i allt i avokadoröran. Rör i matyopghurt, pressa limen och smaka av med salt och peppar.
Passar till tacos och tortillas, men även god som sås till exempelvis grillad lax. Eller bara som den är, att doppa nachos i. Så god att jag brukar äta med sked direkt ur skålen!
Pias mangosalsa:
Från min tidigare arbetskamrat kommer det här receptet på en annorlunda och supergod salsa. Ett givet tacotillbehör hemma hos oss, men salsan är även god till grillat kött och kyckling.
1 mogen mango
2 salladslökar
1/2 citron
1 chilifrukt
1 kruka koriander
flingsalt
Tärna mangon fint. Strimla salladslöken och blanda med mangon i en skål. Hacka koriander och chilifrukt och blanda ned. Pressa citronen och strö över flingsalt. Rör om så att ingredienserna blandas. Låt gärna stå en stund innan servering så att smakerna hinner utvecklas.
Tomatsalsa med majs:
4 mogna tomater
1 paprika
1/2 gurka
1 liten burk majs
1/2 rödlök
2-3 tsk spiskummin
honung
salt
1 dl chilisås
hackad bladpersilja
Jag brukar göra salsan utan chili, då jag har chili i de övriga tillbehören. Men om salsan serveras som enda tillbehör är det bara att dra på med chili för härlig styrka. Mycket godare än tacosås på burk och god även som sås till grillat kött. Perfekt som dipsås eller på hamburgaren istället för vanlig dressing.
Tärna tomaterna. Finhacka paprika och gurka. Jag tycker bäst om när bitarna är riktigt små. Blanda i en skål. Finhacka löken och blanda i den tillsammans med majs. Salta, peppra och tillsätt spiskummin. Blanda i chilisås och rör om. Smaka av med honung om salsan känns för syrlig. Hacka i lite färsk persilja.
Tips:
Gör din egen kryddblandning till kött- eller vegofärsen. Nyttigare och godare. Spiskummin är kryddan som ger den typiska "tacosmaken", men malda nejlikor, mald torkad chili och rökt paprikapulver passar utmärkt i en tacokryddblandning. Den modiga testar även kardemumma! Smaklig måltid och trevlig helg!