Blue Steel
Kathryn Bigelows (hon Oscarbelönades så småningom för The Hurt Locker) debutfilm, från 1990, innehåller Jamie Lee Curtis som en nybakad New York-snut som stalkas av Ron Silvers psykopat. Om sanningen ska fram - rätt så överlag
fånig, faktiskt.
Utflykt i det okända
Peter Weirs film från 1975 är en starkt ödesmättad och atmosfäriskt diger historia, enligt uppgift baserad på verkliga händelser, om hur några skolelever och deras lärarinna försvinner spårlöst år 1900 under en utflykt till den olycksbådande jätteklippan Ayer’s Rock, i Australiens ödemark. Rachel Roberts är i vanlig ordning mycket imponerande.
Skuggan av ett brott
Godtagbart trixig katt-och-råtta thriller med Tom Berenger som privatdeckare, mellan två bistert sinistra damer.
Cat People
Paul Schraders mycket lösa omstuvning, från 1982, av Jacques Tourneurs och Val Lewtons oförglömliga 1940-talsfilm om människor som kan anta skepnaden av pantrar. Den här är sexigare och blodigare, men även rätt så mycket desorienterad. Med Natassja Kinski och Malcolm McDowell. David Bowie sjunger titelsången - Puttin’ Out The Fire (With Gasoline).
Häftigt drag i plugget
Häftig dunder-underhållning från 1982, i regi av Amy Heckerling efter förre Rolling Stone-journalisten Cameron Crowes faktabok om skolungdomar i södra Kalifornien som tillbringar sin mesta tid med att festa och prata om sex. Mycket roande och allra skojigast är en blonderad Sean Penn, som den ständigt påtände surfer-duden Spicoli.
Tootsie
Dustin Hoffman är helt utomordentligt magnifik, i Sydney Pollacks mästerverk från 1982, om den tjurige och arbetslöse skådespelaren som till sist landar en roll - som kvinna - och så till den grad lever sig in i rollen att han knappt hittar ut ur den. Minst sagt subtilt, hela tiden. Jessica Lange plockade hem en Oscar för Bästa kvinnliga biroll.
Mitt Afrika
Sydney Pollack har regisserat även denna år 1985 flitigt Oscarbelönade film med Meryl Streep som den danska baronessan Karen Blixen som efter giftermål (maken spelas av Klaus Maria Brandauer) hamnar på en kaffeplantage i Kenya och får ihop det med den romantiske engelske äventyraren Denis Finch-Hatton (fint spelad av Robert Redford). John Barrys musik är tidlöst bra.
Night of The Living Dead
George A. Romeros dystra zombie-film från 1968 brukar definieras som en självklar referens-hörnsten inom skräckfilmsgenren. Trots att mycket har hänt på drygt 40 år gäller fortfarande kardinalregeln: se inte denna film ensam!
Mot alla odds
Rätt jolmigt romantiskt drama från 1984, regisserat av Taylor Hackford och med det modstulna ledmotivet framsjunget av Phil Collins (det blev förstås en gigantisk mega-hit). Jeff Bridges, Rachel Ward, James Woods och Richard Widmark i de ledande rollerna och alltsammans kan beskrivas som ett försök till en 1980-tals film noir: en remake och hommage till en film från det sena 1940-talet med nästan samma intrig. Ett rätt så intressant misslyckande.
30 Days of Night
Vampyrer flyttar in i stad i Alaska, på vintern. Ja, ni fattar. Traditionell action men ganska spännande. Vampyrerna är inte som vampyrer brukar och dessutom har de ett coolt eget språk. Josh Hartnett får några extremt jobbiga dagar och nätter och är lite mindre charmigt söt än vanligt.
(Mattias Alkberg)
De dimhöljda
bergens gorillor
SVT 1 26/8 21.00
Sigourney Weaver är den stora behållningen i denna film från 1988, i välvillig regi av Michael Apted, om antropologen Dian Fossey som åkte till Afrika på 1960-talet för att studera bergsgorillor. Och bokstavligen blev kvar där, hos och med dem. Sann historia, som berättar om den allt mer besatta Fossey med stort engagemang.
Eden Lake
Bryter 1980-talstrenden eftersom den är från 2008, men kusligare thriller får ni leta länge (och framgångslöst) efter.
Engelsk film som handlar om paret som tänker sig en behaglig utflykt på landet under en helg. Men som hamnar i det fullständiga skräckhelvetet i stället. En vidrig, elak och otäck film. INGENTING för de lättskrämda!
Häxan
Från 1922 och en repris från tidigare i sommar, är denna danska stumfilm av Benjamin W. Christensen. Djärva bildkompositioner och mycket effektivt expressiv, för sin tid. Ännu en filmhistorisk milstolpe.
Så: se och lär. Och njut. Och rys. I sommaren.
Så säger vi.