Hur många drömmer om världsfred i dag?
Efter att ha sett Cirkus Cirkörs senaste föreställning Knitting Peace har jag inte kunnat släppa Tilde Björfors initiativ att samla alla stickare runt om världen med målet att sticka fred. Hon tar nämligen ordet världsfred i sin mun, synliggör stora drömmar och skäms inte för sin vilja att förändra världen.
Som barn av 1970-talet är strävan efter något större som världsfred inte främmande, men någonstans försvann de kollektiva drömmarna för att ersättas av individuella mål som hälsa och en ny bil. Jag kan känna igen mig i Tilde Björfors förvirring. Vad hände på vägen? När blev jaget så mycket större än vi:et? Och varför?
Jag följer Tilde Björfors nostalgitripp. Lyssnar på John Lennon och Yoko Onos sång Happy Xmas (War is over) och gråter. Jag kan inte låta bli. För när låtens budskap verkligen sjunker in känns det närmast ofattbart att så många när låten kom 1971 delade parets fredsprojekt.
Nostalgin fortsätter. Band Aid med låten Do they know it´s Christmas följs av USA Africa med We are the world. Den senare även uppförd av USA:s artistelit vid jordbävningskatastrofen på Haiti. Men ingen har tagit upp tråden efter tsunamin som drabbat Filipinerna, kriget som rasar i Syrien för att nämna några pågående mänskliga katastrofer.
Minns en intervju med den afrikanska sångerskan Angelique Kidjo och hennes benhårda tro på att musik har möjlighet att förändra tillståndet i världen, helt enkelt för att musik förenar människor och har förmågan att beröra. Beväpnad med en stor portion mod häcklade hon bland annat Robert Mugabe vid en livekonsert i Zimbabwe år 2006.
Samma tro på möjligheter har Tilde Björfors. Hon hyser nämligen förhoppningen att själva strävan efter att skapa förändring i sig skapar förändring. Inte lika konkret som att sätta in pengar på en hjälporganisations konto men kanske mer bestående för att förändringen sker inifrån.
Tanken är vacker, lika vacker som människor som fortfarande tror att det går att möjliggöra det tillsynes omöjliga.
Världsfred? Ja, varför inte. Eller för att citera en stor man med stark övertygelse som verkligen gjort skillnad för många människor på jorden:
"Det finns ingen väg till fred - fred är vägen". Mahatma Gandhi
Och med det citatet önskar Kurirens kulturredaktion God Jul