Från skisser till färdiga manus

May Larsson har ett manusmuseum. Nu visas barnboksförfattares mödor på biblioteket i Luleå.

DRIVER EGET MUSEUM. I över tio år har författaren May Larsson samlat handskrifter till sitt manusmuseum. Numer samlar hon också skisser och originalteckningar.

DRIVER EGET MUSEUM. I över tio år har författaren May Larsson samlat handskrifter till sitt manusmuseum. Numer samlar hon också skisser och originalteckningar.

Foto:

Kultur och Nöje2009-01-14 06:00
Att Storm-Stinas morfar skulle bo i ett grått hus på den där lilla ön där författaren och illustratören Lena Anderson en gång reste för att hälsa på en kompis visste hon direkt när hon kom dit. Hon började skissa på bilder och text, små små akvareller, som en liten serie. Själv är hon ofta mer förtjust i sina skisser, men "sådana slarviga bilder kan man inte ha i en bok för barn" skriver hon nu i ett handskrivet brev. Lena Andersons brev, liksom både skisser och original till barnboken Storm-Stina, finns nu samlade i Mays manusmuseum, som för tillfället går att besöka på biblioteket i Luleås kulturhus. Skapande process
Den som ännu inte tagit vägen förbi, bör passa på. Det händer nämligen inte ofta att vi får följa en skapande process på detta enkla och illustrativa sätt. Utställningen har pågått en dryg månad och nu förlängts ett par veckor. Författaren May Larsson, tidigare Luleå och numera bosatt i Södertälje, startade sitt manusmuseum i samband med andra upplagan av Bok och Bild, som hon och bildkonstnären Aina Rönnbäck tog initiativet till 1996. - Det är som så mycket annat här i livet en lång historia, men till det andra Bok och Bild tänkte jag att det kanske skulle vara roligt för läsarna att se författares handskrifter och kanske få en liten glimt av skrivarmödorna, så jag frågade helt enkelt några om jag kunde få ställa ut. Vid det här laget har Mays manusmuseum blivit lite av en institution, med egen plats på Kungliga Biblioteket, en hemsida, flera mottagna stipendier och ett stort intresse bland utställare och författare. I dag omfattar samlingen mer än ett hundratal författare. Den utställning May Larsson nu visar i Luleå inriktar sig på barnböcker och innehåller förutom många skisser också originalmanuskript och originalbilder. Ulf Starks skissböcker till Märklin och Turbin, Anna Höglund, Catarina Kruusval, Måns Gahrton, Johan Unenge, Martin Widmark och Anna Vikström är bara några av alla de författare som donerat bidrag till den aktuella utställningen. - När jag ställde ut på biblioteket i Luleå 2007 började vi tala om en utställning av barn- och ungdomsförfattare. Då hade jag redan en del i min samling, Alfons Åberg, lite Anna-Clara Tidholm och Inger och Lasse Sandberg. Men jag bad helt enkelt om en önskelista som jag sedan utgått från, säger May Larsson. Hittills hade hon mest fått in texter, nu började insamlandet av bilder. - När jag visade det nya för personalen på KB sa de att herregud, nu har vi fått en hel konstsamling också, säger May Larsson. På Kungliga Biblioteket lämnas inget åt slumpen, allt katalogiseras. Roligt jobb
- Det innebär mycket jobb, men det är så roligt. Numer verkar människor ha fått upp ögonen för värdet av handskrifter och självklart ger det en extra känsla att få se hur en författare skriver för hand. Det säger ju lite om vem personen är och det är samtidigt också en oskattbar gåva till forskare och kommande generationer. Till hela svenska folket, om man så vill. -  Bakom den här utställningen finns också en annan tanke - här kan man ju se hela processer, något som kan vara roligt att titta på för den som själv kanske vill skriva. Inte minst viktigt eftersom utställningen också vänder sig till unga människor. 2009 tänker May Larsson ägna sig åt sitt museum i första hand, det egna skrivandet tar hon det lite lugnt med. -  Nu ska jag sätta mig ner och fundera över vilka jag ska vända mig till härnäst. Jag är ganska envis av mig och hittills har inte många tackat nej. Trots att de aldrig får igen de texter och bilder de donerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!