Fragment plockas ihop till nya uttryck

LOPPISFYND. Trollet hittade Tilda Lovell på en loppis som byggts på med andra fragment till verket Bad. "Det tog länge innan jag tordes köpa trollet. Jag var rädd och tyckte den besjälad. Nu tycker jag den är äcklig", säger Tilda Lovell.

LOPPISFYND. Trollet hittade Tilda Lovell på en loppis som byggts på med andra fragment till verket Bad. "Det tog länge innan jag tordes köpa trollet. Jag var rädd och tyckte den besjälad. Nu tycker jag den är äcklig", säger Tilda Lovell.

Foto: Eija Dunder

Kultur och Nöje2012-09-07 06:00

Hon jobbar fragmentariskt, samlar på sig saker, återanvänder och demonterar. Fragment och upphittat material från naturen sammanfogas till nya existenser, landskap och scenerier.

- Det handlar väl om en längtan att bli ett med något större. Ett sökande efter att förstå olika känslor och tillstånd som jag har under arbetets gång i dialog med konstpubliken. Det är väl det mitt konstnärskap handlar om, säger Tilda Lovell som har vernissage på Galleri Syster i Luleå i kväll.

Gammalt och nytt
Utställningen heter To her house the bodiless, come to barter endlessly och består av installationer, teckningar och skulpturer. Teckningarna är några år gamla medan skulpturerna har tillkommit under det senaste året.

- Det är första gången jag ställer ut dessa verk tillsammans. Det ska bli kul att se hur de tar sig tillsammans. Jag förbereder mig för en större utställning i februari där jag också jobbar med många material från skogen, som bark. Jag vill se vilken känsla jag kan skapa med stockar och trädstammar i utställningsmiljön, säger hon.

Tilda Lovell har under en tid varit inspirerad av den sengotiska konstnären Hieronymus Bosch (ca. 1450 - 1516), främst av triptyken Garden of Earthly Delights (Lustarnas trädgård) som finns på Pradomuseet i Madrid.

Blod och död
Det var i slutet av 2006 som hennes bror blev påkörd och hamnade i koma, samtidigt som Tilda Novell förberedde sig för en stor utställning.

- Jag kunde inte hitta in i arbetet. Det enda jag såg var blod och död. Många hade under mina år på Kungliga konsthögskolan pratat om att min konst påminde om Bosch. Då hade jag ingen relation till hans konst, men under denna tid av förvirring köpte jag en bok av honom och blev fascinerad. Det var välgjord, detaljrikt och dramatiskt.

Denna fascination ledde till utställningen I follow you in to the dark som visades på Galleri Lars Bohman i Stockholm, där Tilda Lovell ställde ut detaljerade skulpturer från Hieronymus Boschs triptyk och den del av konstverket som behandlar döden.

- Jag följde både min älskade lilla bror och Bosch in i mörkret, säger hon.

I dag finns fascinationen fortfarande kvar för den nederländske konstnären men Tilda Lovell menar att hon arbetat för att komma tillbaka till sitt eget uttryck. Att det hon producerar nu är bilder och gestaltningar som är hennes egna.

Mytologi
- Jag har ingen vision från början. Mina verk blir snarare till när jag vänder mig om och ser vad jag har i rummet. Jag plockar ihop delar och sätter ihop dem till nya existenser.

Och processen kan egentligen börja när som helst. Det kan vara saker hon hittar i butiker, naturen eller på loppis. En särskild brunfärg kan påminna om en fågel och så börjar något. Och även om hon, det första året efter flytten från Stockholm till Berlin, började med papper och tusch är det skulpterande hon återvänder till. Där relationen mellan människa och djur, döda människor och djur och troll, som varken är människa eller djur, får nya betydelser, i nya världar ofta med mytologiska förtecken. Hon beskriver själv sin konst som en saga, en vision, kanske en dröm.

- Jag har en längtan efter att leva mig in i en annan typ av liv. Det skulle vara tråkigt att skulptera människor hela tiden, säger hon.

Född 1972 i Mölndal.

Utbildad på Hovedskous Målarskola i Göteborg 1996-1998 och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1998-2003

Sedan hon gick ut konsthögskolan har hon medverkat vid en rad utställningar runt om i Sverige samt Paris, London, Oslo och Berlin. Tilda Novell är sedan två år tillbaka bosatt i Berlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!