Förtrollande försäljningsknep

Om man ska tro på reklamen så lever vi - eller kunde leva, efter några väl valda inköp - i en förtrollad värld.

Kultur och Nöje2014-04-26 05:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En kombination av sökorden Disney+Magic ger, som ett exempel, 336 miljoner träffar på Google. Och allteftersom marknadsföringen finner nya, smartare strategier, tycks det faktiskt som att vi har kommersialismen att tacka för en stor portion av tillvarons magi. Det vill säga: Om du plötsligt ser något överraskande, tankeväckande, hjärtevärmande eller skenbart oförklarligt – fråga dig själv vad du förväntas köpa.

Så kallad gerillamarknadsföring har blivit en kommersiell kraft att räkna med, en billig och sensationsdriven PR-taktik som låter konsumenterna göra det största jobbet. Genom okonventionella och slagkraftiga metoder annonseras idéer, varor eller händelser på oväntade arenor och med häpnadsväckande kreativitet. Resultatet blir, i lyckliga fall, viral spridning, buzz. Ett klassiskt exempel är pianotrappan som installerades vid en tunnelbanenedgång i Stockholm 2009. Förevändningen för experimentet var att se om fler skulle välja trappan framför rulltrappan, om upp- och nedgången blev en mer underhållande upplevelse. Men det var inte något filantropiskt folkhälsoinstitut som spred den populära piano-trapps-filmen: The Fun Theory, som står bakom denna och flera liknande konstruktioner, är i själva verket ett initiativ av Volkswagen.

Ännu mer spridning fick kampanjen Telekinetic coffee shop surprise, en iscensatt superkraftsuppvisning på ett kafé i New York. Här var beställaren en film, nyinspelningen av Stephen Kings kultskräckis Carrie, som ville skapa förhandssnack inför premiären. I skrivande stund har reklamen, som främst visar upp reaktioner från överrumplade kafégäster, visats 56.433.648 gånger på YouTube. Och detta för konsumenter som aktivt sökt upp, eller åtminstone villigt klickat på en länk i sitt nätflöde.

Utan vinstintresse, men likafullt fantasieggande, är aktionerna som initieras av det New York-baserade buskollektivet Improv Everywhere. De anordnar allt från byxlösa tunnelbaneresor med tusentals deltagande, till plötsliga folkmassfrysningar på Grand Central Station eller min favorit, The Star Wars Subway Car, där prinsessan Leia i full mundering kliver på en tunnelbanevagn, snart följd av tre Stormtroopers och slutligen Darth Vader i egen hög person.

En lätt förtrollad dimension av tillvaron kan dock åstadkommas med betydligt enklare medel. Det räcker med ordet ”Vemod”, sprayklottrat på alla broar i mina kvarter. Ett enda ord, som får mig att känna mig sedd, berörd och hemma. Magiskt.