Första museet med kvinnohistoria invigs

Med två utställningar som kretsar kring osynliggörande av åldrande kvinnor samt kön, makt, historia och identitet öppnar Sveriges första Kvinnohistoriskt museum.

Kultur och Nöje2014-11-19 11:00

Nu på lördag går ridån upp för Kvinnohistoriskt museum. Innehållet, som exponeras på 700 kvadratmeter på fjärde våningen i det nybyggda kulturhuset Väven i Umeå, visar på det oberättade och delvis tystade.

– Vår historia är präglad av männens historia med fokus på krig och politik skriven för andra män. Vårt uppdrag är att, med andra glasögon, ställa nya frågor och lyfta fram tidigare okända perspektiv. Vi skriver in den andra hälften av mänskligheten i både i historien och i nutid, säger Marie Perstedt chef för Kvinnohistoriskt museum.

Introduktionsutställningen Rötter – en trasslig historia, som ska stå i två år, bjuder på en visuell skogspromenad där besökaren får ta del av en Rödluvan och vargen-inspirerad mörk berättelse om makt, kön, historia och identitet.

I museets andra utställningslokal kallad Skratt och debatt, där utställningarna byts två–tre gånger om året, visas En ropande tystnad som kretsar kring äldre kvinnors upplevelser av att bli onsynliggjorda kopplat till åldrande.

Här signalerar Susanna Arwins 18 betongtanter, i skulpturen Tantfulness, civilkurage. Ett filmiskt verk av Daniel Rudstedt samt ett ljudkonstverk av musikern Frida Selander, som fått uppdraget att ljudsätta tystnaden, ingår också.

– Det vi säger här är på allvar, men vi är inte allvarliga när vi säger det, förklarar Maria Perstedt.

Nu på lördag kl 14 00 invigs museet med bandklippning och fullmatat program.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!