De senaste veckorna har varit fullspäckade. Jag har varit på resande fot med bara en kort mellanlandning hemma. Det som ofta slår mig när jag reser är hur dåligt jag äter under själva transporterna. Svindyra kaffekoppar och torra mackor på flygplatser. Godis, för att hålla blodsockernivån i nivå och humöret i schack när tröttheten slår till. Och det gör den när en måste resa med det första flyget på morgonen. I veckan har jag varit i Norrköping på fackliga uppdrag. Givande och intressant, men att förflytta sig med både flyg och tåg blir ganska drygt. Lyckligtvis fick jag avnjuta en riktigt god middag på restaurang i staden, där jag bara varit en gång tidigare i mitt liv.
Nu har jag landat hemma igen och tänker inte förflytta mig särskilt långt i helgen. Jag planerar för det årliga pepparkaksbaket med barnen där de antagligen kommer att äta sig mätta på min goda deg. Kryddorna är väl inte de mest skonsamma för magen så jag brukar få sätta stopp innan ätandet går helt överstyr. Sedan ligger kakorna där i burkar, skeva, ojämna och väldigt välsmakande. Och vi knaprar på ända fram till jul. Rejält kryddade ska de vara. Ingefära, kardemumma, nejlika och pomerans. Överambitiöst, tycker somliga när jag berättar att jag brukar göra egen deg. Ja, ja, det är förstås valfritt, men jag törs garantera att det blir väldigt mycket godare. Låt degen ligga och mogna till sig något dygn, bara. Något jag däremot aldrig gör (jag förstår inte riktigt vitsen med det) är pepparkakshus. Vackert, javisst, men det står ju bara där hela julmånaden och blir dammigt och därmed oätligt. Godsaker som inte äts upp utan bara är pynt får vara för min del.
Om tiden räcker till ska jag även baka saffransbullar. Riktiga bullar blir det, med mumsig fyllning och mycket smör.
Kanske är du en hejare på att julbaka? Dela gärna din bild och tagga #matkultur på Instagram.
Trevlig första advent!