Formstark doldis tog pris

I talet på Augustgalan tackade Nina Ulmaja sina tre barn - och en forntida folkgrupp. Barnen för deras frågvishet, kananéerna för alfabetet. Tillsammans lade de grunden till en lustfylld bokstavsbok för alla åldrar.

ERKÄND FORMGIVARE. Nina Ulmaja är en erkänd formgivare i bokbranschen, men bokstavsboken ABC å allt om D är hennes första egna bok.

ERKÄND FORMGIVARE. Nina Ulmaja är en erkänd formgivare i bokbranschen, men bokstavsboken ABC å allt om D är hennes första egna bok.

Foto: Robin Haldert/Scanpix

Kultur och Nöje2012-11-28 06:00

Det har snart gått ett dygn sedan prisutdelningen i Stockholms konserthus, men Nina Ulmaja har fortfarande inte riktigt tagit in vad som hänt. Hon måste nypa sig i armen, säger hon, för att fatta att hennes första egna bok ABC å allt om D fick priset som bästa barn- och ungdomsbok.

- Jag hade hört tidigare att fackböcker aldrig vinner i barnboksklassen, så jag var inställd på att det var så.

Formger vinnare
Hon är inte särskilt känd för den breda allmänheten, men i litterära sammanhang är Nina Ulmaja ingen dununge. Faktum är att hon i flera år suttit med på Augustgalan och hållit tummen för "sina" böcker. Som designansvarig på Albert Bonniers förlag och erkänd bokformgivare har hon bland annat formgett två tidigare Augustvinnare: Susanna Alakoskis Svinalängorna och Cecilia Lindqvists Qin.

- Och i år har jag gjort Zlatan-boken och Sara Stridsbergs bok, berättar hon.

Prestigeuppdragen är många; Nina Ulmaja är den som satt formen på Lars Noréns senaste böcker och Tomas Tranströmers samlade dikter. Men arbetet med ABC å allt om D är något av det roligaste hon gjort. Allt började när hennes tvillingar Malvin och Biko var fem år gamla.

- De frågade alldeles självklara saker om alfabetet, för de höll på att lära sig det. Sådana saker som "varför ser S ut som det gör?" och "vem uppfann alfabetet?". Och jag insåg att de här frågorna kan inte jag svara på, jag som arbetar med bokstäver varje dag. Det är en sådan kunskapslucka!

Barnen bollplank
Malvin, Biko och deras lillasyster Herta var ett ovärderligt bollplank under arbetet med boken. Barnen ställde frågorna som vuxna lätt avfärdar som för självklara och fick Nina Ulmaja att bli helt "bokstavsbesatt". Efter fem års intensivt arbete med research, illustrationer och formgivning var ABC å allt om D äntligen klar. Resultatet: en klurig allåldersbok om bokstävernas ursprung och användningsområde, omsluten av grönt gummi där läsaren bland annat kan testa hur blindskrift och hieroglyfer känns mot fingertopparna.

- Jag ville förmedla lust. Är man intresserad av ämnet typografi och bokstäver finns det en hel del böcker, men de är så strikta och korrekta och präktiga.

Som formgivare är hon van vid att hålla sig i bakgrunden, att inte framhäva sin egen person.

Jobba som forskare
- Det finns vissa som jobbar så att man alltid känner igen deras saker. Men mitt arbetssätt som formgivare är att jobba som en forskare, hur kan jag visualisera Zlatan eller Tranströmer eller långkok som ämne? Det finns en inneboende form i ett författarskap eller ett ämne.

I måndags tog Nina Ulmaja till sist steget rakt ut i det offentliga rampljuset. Och det ser inte ut som om ABC å allt om D blir hennes sista egna bok.

- Jag har några bokidéer som jag ska börja bearbeta när jag har lugnat ned mig.

Nina Ulmaja

Född: 1967 i Finland.

Bor: I Gröndal i Stockholm.

Familj: Man och tre barn.

Bakgrund: Har undervisat i grafisk design och typografi på Konstfack och Beckmans. Frilansade under en lång tid för olika förlag, men är sedan 2005 designansvarig på Albert Bonniers förlag.

Priser: Har, förutom Augustpriset, tilldelats ett VM-brons i bokdesign och ett Berlingpris.

Första stora ordupplevelse: Richard Scarrys stora bildordbok. "Min mamma har berättat att jag krävde att hon skulle läsa den om och om igen."

Aktuell: Fick i måndags ta emot Augustpriset för sin bok ABC å allt om D.

Antalet typsnitt som används i boken: 121 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!