Föreställning sprungen ur kraften i naturen

På söndag är det premiär i Gällivare för Charlotta Öfverholms Sámi. Vidderna, renarna och människorna har blivit en timslång dansföreställning.

URKRAFT. Koreografen Charlotta Öfverholm (mitten) med sina dansare i föreställningen Sámi. Hon har inspirerats av landskapet och det starka i naturen.

URKRAFT. Koreografen Charlotta Öfverholm (mitten) med sina dansare i föreställningen Sámi. Hon har inspirerats av landskapet och det starka i naturen.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2008-09-26 06:00
Dansföreställningen Sámi är inspirerad av den samiska kulturen. Charlotta Öfverholm förtydligar att det inte handlar om att försöka porträttera hur samer lever eller att lämna en politisk kommentar. - Jag har inspirerats av kraften i naturen. Allt det som är mystiskt, men som egentligen inte är mystiskt. Det har blivit det i det här samhället vi lever i nu. Det handlar också om renarnas kraftfulla påverkan av människorna. Återvänder till norr
Charlotta Öfverholm har arbetat tillsammans med fotografen Liselotte Wajstedt som gjort filmer speciellt för produktionen. Stycket är i två delar, i den första filmen syns bara ansikten av samer och i andra delen är det renar som vallas. - Det bara blev så, ingen större anledning. Men jag ville inte blanda. Första delen är ganska mörk, både i ljussättning och kostym. Mer allvarligt. Sedan är det mer fart och lite roligare, komiskt. Charlotta Öfverholm har varit i Norrbotten två gånger tidigare, med egna produktioner. Hon skryter på Dans i nords konsulent Maria Nordén. - Det är endast Dans i nord som varit generösa och öppna nog att ta emot mina produktioner. Jag har ändå jobbat över hela världen i 20 år. I samband med att hon kommer upp håller hon även en workshop på tisdag för danselever på dansgymnasiet i Piteå. Visst älskar hon att lära ut men det har också en krass baksida. Det finns liten ekonomi i att vara frilansare. Att bara göra workshops är inget bra scenario, Charlotta Öfverholm vill visa sina egna produktioner. - Det finns verkligen ett behov hos dansare här uppe, som har gått balettakedemin och utbildat sig. De är så hungriga och vill lära sig. Det är kul att möta unga dansare. Energi och kraft
För att kunna göra en konkret föreställning började Charlotta Öfverholm med att titta på Liselotte Wajstedts filmer. Energin och kraften i flocken, hur snabbt de springer - det är temat. - Renarna blir lite mänskliga, det är ett slags relationsdrama så att det inte bara blir abstrakt. I slutet handlar det också om utanförskap. Renarna ska ju slaktas i slutändan, då väljs de ut. Det är någon annan som väljer vilka som går till slakt. Då står de där och vet förmodligen vad som ska hända, medan resten springer iväg. Det har jag tagit fasta på. Det är inte dåligt, bara verkligheten, menar Charlotta Öfverholm. Landskapet kommer sedan in, och intelligensen i det. Gestaltar renen
- Ofta är det så att folk tror att det är en kärlekshistoria när en man och kvinna dansar tillsammans. Så är det verkligen inte, det är istället en symbios mellan oss, att vi förstärker varandra. Hon har med sig tre dansare. Elin Hallgren, Adel Andersson och Tobias Hallgren. I solot av henne själv sjunger och jojkar Sofia Jannok. Musiken spelar en stor roll i produktionerna, liksom ljuset. - Varje gång jag gör något så handlar det om något i mig själv. Jag har rest runt och sett mycket i världen. Men så deltog jag i ett EU-projekt och fick lyssna på jojk och se en dokumentärfilm om naturen här uppe. Det slog mig att det är helt otroligt att det där finns i mitt land, ändå reser jag världen runt.
Sámi visas i Gällivare på söndag, sedan väntar Piteå, Jokkmokk och Arjeplog. I vår kommer Sámi till Arvidsjaur och Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!