"För oss handlar det om att inte glömma"
Ryktet om vår död är betydligt överdrivet. Det påstår Markus Falck, en del av den "hemliga pojkklubben" JP Nyströms, som nu slår till igen med en konsert på Kulturens hus stora scen och utlovar "nya skrönor till gamla låtar, eller tvärtom".
TRADITIONSBÄRARE. Markus Falck.
Foto: Linda Wikström
- Och på konserten i Luleå kommer också Anders Aasa, som var medlem i JP Nyströms under några år, och Emma Härdelin, som ska sjunga tillsammans med oss. Periodvis har JP Nyströms levt på musiken, men mest har de varit amatörer i ordets rätta bemärkelse. - Vi har ju andra jobb och jag bor numera nere i Umeå, så vi träffas ganska sällan. Men eftersom vi spelat tillsammans så otroligt mycket har vi en kort startsträcka när vi väl bestämt oss, säger Markus Falck, som beskriver sin orkester som ganska speciell. - Vi är i stort sett samma besättning som när vi började i Gällivare-Malmberget för över 30 år sedan och vi är fortfarande besjälade av tron på den här musiken, den som grep oss redan som barn och som sedan dess varit en stor del av våra liv. Våga upprepning
Repertoaren består till största delen av de låtar Svante Lindqvist upptecknade efter de gamla traditionsbärarna under 1970-talet och upprepning är inget negativt för JP Nyströms. - Tvärtom. För oss handlar det om att inte glömma och om att våga upprepa sig. Förutom Hasse Alatalo finns det ingen förutom vi som sysslar med den här typen av musik längre, säger Markus Falck. Förutom konserten på Kulturens hus kommer JP Nyströms också att spela en hel del under sommaren, bland annat på festivaler. Dessutom har Markus Falck och Svante Lindqvist spelat in CD:n Norrbottenslåtar - svensk folkmusik i Norrbotten på skivbolaget Giga, för utgivning under våren. - Den innehåller låtar som med några få undantag kommer direkt från traditionsbärarna. Svante spelar fiol och jag tramporgel. Kombinationen tramporgel och fiol är inget påhitt från 1970-talets folkmusikvåg, utan en tradition som funnits i norr så länge tramporgeln existerat. Man kan bara spekulera varför det är så, men faktum är att man hittar det här spelsättet i Norrbotten, till viss del i Västerbotten, men framförallt i Österbotten i Finland, säger Markus Falck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!