Författaren Lars Gyllenhaal är aktuell med en ny bok. Tillsammans med författarkollegan Karl-Gunnar Norén har han gjort en djupdykning i det brittiska ökenförbandet Long Range Desert Group som var ett av andra världskrigets mest nydanande förband.
- Den bryter mot tidigare böcker. Nu skriver jag om Nordafrika i stället för Nordkalotten, säger Lars Gyllenhaal, som även är ledamot av Svenska militärhistoriska kommissionen.
Boken heter Spökpatrullen - Det första specialförbandet och vänder sig i första hand till läsare som är intresserade av militärhistoria, Afrika, äventyrsresor och kanske framför allt till dem som är intresserade av bilhistoria.
- Kriget i Nordafrika skiljer sig från kriget i Europa. Det var ett mer "renhårigt krig", med små förluster bland civilbefolkningen. Kriget i Nordafrika utspelades främst i öknen, bortom städerna. Därför skriver vi mycket om jeepar, ökenanpassade fordon och överlevnadskunskap under kriget i Egypten, Libyen, Tunisien och lite i Sudan.
Hjärnornas krig
Lars Gyllenhaals intresse för specialförbandet som med tiden fick namnet Spökpatrullen, efter en incident med en skorpion och tillverkandet av en brosch till en fästmö hemma på Nya Zeeland, började redan på 1980-talet.
- Förutom att det var ett förband som led mycket få förluster, deras valspråk var "Inte genom styrka utan genom list", lyckades de förändra krigsföringen genom underrättelse. De förde krig mot Hitler med hjärnorna i stället för att skjuta. Bara 18 dog av cirka 1.000 frivilliga som roterat genom förbandet. Det fanns också en svenskättling, Bill Andersson, som gick under namnet Swede i styrkan vilket väckte mitt intresse ytterligare, menar Lars Gyllenhaal.
Vid ungefär samma tid väcks intresset hos medförfattaren Karl-Gunnar Norén, men av en annan orsak.
Resa genom öknen
- Han är jeepfrälst och Spökpatrullen gjorde många innovativa uppfinningar för att få fordonen att fungera i öknen. Det här var långt innan gps fanns och bland annat uppfann de en solkompass som fungerade vid navigering i öknen, vilket var en förutsättning för att de så lyckosamt kunde komma långt bakom fiendelinjen.
Karl-Gunnar Norén genomförde i våras en 3.800 mil lång resa genom öknen i Egypten, där en grupp följde Spökpatrullen i spåren, i tidstypiska jeepar - 70 år gamla.
- Boken innehåller Karl-Gunnar Noréns dagbok från den resan där de hittade vrak, bildelar och verktyg från Spökpatrullens dagar. De ligger fortfarande kvar i öknen.
Författarna har varvat historia, dagboksanteckningar och personporträtt med bilder, kartor och faktatexter. Även matrecept finns beskrivna.
- Förbandet bildades på initiativ av den brittiska majoren Ralph Bagnold, som tillsammans med motorburna kompisar åkte ut i öknen på sin lediga tid för att leta efter en "bortglömd" stad, en sorts Shangri-La. Ett fritidsintresse som blev till nytta under kriget, eftersom de lärt sig en hel del om ökenklimat och körteknik i öknen. Dessutom bestod förbandet av frivilliga, framför allt unga farmarkillar från Nya Zeeland rekryterades. De var vana vid fordon, bilvård och var självständiga.
Bröt mot traditioner
I dag ses Spökpatrullen som pionjär till våra dagars brittiska specialförband, som bland annat var verksam i Libyen 2011. Då bröt de både mot principer och traditioner. De hade exempelvis inte uniform på sig, utan beduinkläder och sandaler.
- Det är ett växande intresse för Spökpatrullen i världen . Det finns en förening i Tyskland och vi förhandlar med bokförlag i Nya Zeeland och USA för att ge ut boken på engelska, säger Lars Gyllenhaal.