Fokus på mäns våld mot kvinnor

Hon är utsedd till Sveriges tredje farligaste kvinna. Inte för att hon slåss. Nej, i Katarina Wennstams fall handlar det om hennes djupa samhällsengagemang med fokus på mäns våld mot kvinnor.

Mot sexuellt våld. Katarina Wennstam talar vid en manifestation mot sexuellt våld på Medborgarplatsen i Stockholm lördagen den 18 januari, med anledning av en friande våldtäktsdom i Lunds tingsrätt.

Mot sexuellt våld. Katarina Wennstam talar vid en manifestation mot sexuellt våld på Medborgarplatsen i Stockholm lördagen den 18 januari, med anledning av en friande våldtäktsdom i Lunds tingsrätt.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Kultur och Nöje2014-10-07 21:30

- Det är mäns sexualitet och föreställningar om manlig sexualitet vi måste tala om för att komma vidare, säger hon när hon gästar höstens första Kontext - Litterär scen i Luleå på tisdagskvällen.

Det var som ung kriminaljournalist hennes engagemang började.

- Jag bevakade otaliga våldtäktsrättegångar där skuldbördan i stort hamnade på offret, det vill säga den våldtagna tjejen. Helt enkelt, att hon får skylla sig själv om hon är full eller har för kort kjol.

Risnefallet, en gruppvåldtäkt där sju killar våldtog en berusad tjej på väg hem från tunnelbanan blev slutligen den utlösande faktorn för Katarina Wennstams 15 år långa engagemang för dessa frågor.

- Jag hade sett det för ofta. Den våldtagna tjejen kommer ensam till rättegången, ofta tvingats byta skola, i detta fall ort på grund av all ryktesspridning. De åtalade våldtäktsmännen glider in med familjer och nya flickvänner. Och trots gärningsmännens vittnesmål om att hon varken kunde gå eller prata får hon ändå frågor om hon ropat på hjälp, försökt springa därifrån. Skuldbördan borde legat på killarna som pallat upp henne mot en vägg och våldtagit henne, men det blev hennes skuldbörda.

Katarina Wennstam skrev boken Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt (2002) och samhällsdebatten tog fart. För i lagens mening var det inte våldtäkt om hon själv valt att dricka sig berusad, utan sexuellt utnyttjande. Idag är den lagen ändrad sedan år 2005.

- Man kan också hålla i minnet att det till och med år 1965 var lagligt att våldta sin egen fru, menar Katarina Wennstam.

Boken Flickan och skulden följde hon sedan upp med En riktig våldtäktsman (2004) där hon intervjuade dömda våldtäktsmän.

- Jag ville rikta fokus mot dem som begår brotten, säger hon.

Och debatten var åter igång. Ett mönster som upprepats i stort sätt efter varje roman hon sedan gett ut, förutom kanske den som gavs ut i höstas Skuggorna där hon undersöker hämnden och dess komplikationer.

Fyra kvinnor bestämmer sig för att hämnas enligt den gammal testamentliga principen öga för öga, tand för tand. De söker upp män som dömts för kvinnofridsbrott efter deras frigivning och låter dem uppleva samma sak som de utsatt kvinnor för.

- Den senaste boken kom ut mitt i valrörelsen med fokus på annat. Men jag tror egentligen att mina böcker väcker debatt för att dessa frågor hela tiden är aktuella. Det handlar i grunden om ett kvinnoförakt och i synen på kvinnor och deras sexualitet finns också inbyggda föreställningar om män. Frågan om samhällets syn på sexuellt våld rör egentligen inte främst föräldrar till tonårsdöttrar, utan när man blir förälder till en pojke. Vi måste diskutera samhällets syn på manlighet, säger Katarina Wennstam.

Katarina Wennstam

Kontext

Född 1973 är en svensk journalist, författare, debattör, moderator och föreläsare.

Hon arbetade tidigare som kriminalreporter på Sveriges Televison men sade upp sig 2007 för att skriva böcker och föreläsa på heltid.

Hon debuterade med reportageboken Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt (2002) som sedan följdes upp med En riktig våldtäktsman (2004) där hon intervjuade våldtäktsmän.

Boken Flickan och skulden nominerades till Augustpriset och Wennstam tilldelades också Vilhelm Moberg-stipendiet samt Sveriges advokatsamfunds journalistpris.

2007 kom Wennstams första roman Smuts , en bok om trafficking och sexhandel, följt av Dödergök (2008), om polisers våld i hemmet samt Alfahannen (2010), som handlar om sextrakasserier och våld i filmbranschen.

2012 gav hon ut boken Svikaren med två nya huvudrollsinnehavare, kriminalinspektör Charlotta Lugn samt målsägarbiträdet Shirin Sundin som i senare böcker kommer att bli försvarsadvokat. Följande fristående i böcker i den senare serien heter Stenhjärta (2013) samt Skuggorna (2014).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!