Lycka är att hugga ved och bära in vatten.
Det är kärnan i den norske filosofen Zapffes filosofi.
- Han menar att vi människor är överutrustade för den värld vi lever i, säger bergsklättraren Sjur Nesheim.
En samling människor sitter och dricker kaffe i församlingsgården i Korpilombolo denna torsdagsförmiddag. Temat för dagen är filosofi och de två norska föreläsarna Sjur Nesheim och John Gustavsen, författare och tänkare, berikar med perspektiv från vårt rika grannland.
Svårt att överblicka
Deras tes är att ekonomiskt välstånd inte med automatik ger människor tillfredsställelse med sitt liv. Samtidigt som det materiella välståndet har skett till ett pris som är svårt att överblicka.
- Oljan, som är en icke förnyelsebar resurs, skulle sparas till framtida generationer. I dag pekar allt på att den största delen av resurserna kommer att förbrukas av denna och de två kommande generationerna. Samtidigt tar man allt större ekologiska risker för att hitta fler olje- och gaskällor i Barentshav. Nu letar både ryssar och norrmän efter gas och olja genom att skjuta kanoner ned i havet. Det har påverkat valar och sälar som navigerar fel, hamnar på land och dör. Hur resten av det marina livet påverkas vet ingen, säger John Gustavsen.
Klarar sig gott nog
Han är bekymrad över de värden som är rådanden i dagens Norge och som ur ett filosofiskt perspektiv har mycket litet med lycka att göra.
Snarare är det så att det norska folket inte alls upplever sig vara särskilt lyckliga eller tillfreds med sina liv. John Gustavsen baserar det resonemanget på Happy Planet index. Där hamnar norrmän på 88 plats, långt efter befolkningen i en annan stor oljenation som Nigera.
- Det finns en tro i samhället på att alla människor vill tjäna pengar. Paradoxen är att många upplever att de har och klarar sig gott nog, menar John Gustavsen.
Just denna fixering vid pengar och konsumtion tror både John Gustavsen och Sjur Nesheim är kontraproduktivt.
- I Norge har vi sprängt Mammon sedan länge. I Tromsö bygger man nu ett gigantiskt köpcentrum på 1.500 kvadratmeter. Gör det människor lyckliga?, menar de.
För även om ekonomiskt och materiellt välstånd borgar för en viss trygghet infinner sig också en viss oro för att förlora det man har. Dessutom kräver det tid att ta hand om allt man skaffar sig.
Under denna förmiddag presenteras inga universella lösningar. I stället presenteras fakta och frågeställningar.
Varför är mobbningen störst bland norska barn? Vilket ansvar har de äldre vuxna? Hur skulle en samiskt livsuppfattning som är cirkulär påverka samhället i förhållande till den västerländska linjära livslinjen?
Både publik och föreläsare debatterar, funderar och filosoferar. Och det är svårt att inte bli berörd av alla dessa tankar om livet och lyckans väsen en torsdag förmiddag i ett församlingshem i Korpilombolo.