Filosofi från A till Ö: Kakelugnen är inom oss
Jan-Olov Nyström fortsätter i dag sin serie Filosofi från A till Ö. Bokstaven B, som i Boström, är på tapeten.
Humoristiska Piteåbor
Sådant kallas idealism, kakelugnen är inom oss, de fysiska föremålen därutanför kan vi inte veta något säkert om. Boström var från Piteå och alla Piteåbor är kända för sin humor. Men frågan är om han var särskilt lustig. Han var lika med svensk filosofi under 1800-talets mitt, enligt hans lära är filosofin, i sin fullkomning, lika med Guds vetande.
Verkligheten är hierarkiskt byggd, högst upp är Gud, därefter staten (konungen främst), familjen, individen efter en sjunkande skala. Alla med sin uppgift och i sin art fullkomnade. Staten kunde inte bli bättre än fyraståndsriksdagen med adel, präster, borgare och bönder.
Den ideale tänkaren
För statens ämbetsmän var Boström den ideale tänkaren. Faktiskt – han var oerhört reaktionär. Demokrati låg inte för honom, staten kunde inte utvecklas. Eftersom idévärlden redan ägde sanningen misstrodde han även naturvetenskap och teknik. Suck.
Vad är då idealism? Om tänkandet är ägget och verkligheten är hönan – då anser idealisterna att ägget kom före hönan. Det som verkligen existerar är idéer eller medvetande, den materiella världen är som reflexer, produkter av våra föreställningar. Kakelugnen är inte säker, däremot tanken om kakelugnen.
All idealism har dock inte stått för reaktionärt stillastående. Den tyska idealismen skulle kasta omkull världen och de fyra stånden tillhör idag historien, herr Boström till trots.
Boström,
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!