Filmen mejslades fram efter mötet med Ruth
Ylva Hemstad med dokumentärfilmen Ruths gubbar vann Eric Forsgrens dokumentärfilmspris som delades ut på Studio Acusticum i Piteå i helgen.
Foto:
Priset delades ut första gången i fjol då Eric Forsgren efter en lång livsgärning inom dokumentärfilmsgenren donerade pengar som hans produktionsbolag genererat. Planen är att en prissumma på 100.000 kronor ska delas ut årligen i tio år. Att prisceremonin äger rum i Piteå beror på hans starka anknytning till Norra Sverige, där han verkat som pionjär inom film och tv. - Jag blev alldeles överväldigad när Eric ringde, berättar Ylva Hemstad. Hon är sedan 1987 anställd på SVT:s dokumentärfilmsredaktion i Stockholm och har genom åren gjort filmer om bland annat neurosedynbarnen. Tidigare i år sändes hennes film Med adresslapp om halsen om finska krigsbarn. Ruths gubbar sändes i SVT i september i år. Idén föddes under ett seniorfilmsprojekt, som hon jobbade med. - Ruth kom in på den mobila redaktionen i rullstol med en trägubbe i handen och undrade om vi inte ville göra en film om henne. Mötet ledde till att Ylva Hemstad återvände till Gärdebyn i Dalarna för att göra den 50 minuter långa filmen, som hon nu belönades för med motivationen: "Ruth har skurit fram hela sitt liv i trä med närmast döderhultsk humor och uttrycksfullhet. Ur den skatten har Ylva mejslat fram ett filmiskt konstverk som soligt och sorgset speglar det svenska nittonhundratalet genom ett märkligt människoöde." I samband med prisutdelningen anordnade LTU i Piteå en hel temadag om dokumentärfilm. En av föreläsarna var den uppmärksammade filmaren Nahid Persson Sarvestani. Återvände till Iran
Efter att ha verkat som dokumentärfilmare i Sverige i flera år fick hon möjlighet att återvända till sitt gamla hemland Iran, där hon spelat in bland annat filmen Prostitution bakom slöjan. Nahid Persson Sarvestani kommer ofta sina intervjupersoner nära, berättar hon. - Man måste gilla varandra för att det ska bli bra. När jag filmade kvinnorna i Prostitution bakom slöjan lade jag ibland undan kameran för att hjälpa till med barnen. Senare när det visade sig att filmen spridits till Iran och det blev farligt för kvinnorna att vara kvar i landet hjälpte hon till att skaffa pass till en av dem, som i dag bor i Australien med sin son. Den andra kvinnan hade redan lämnat Iran. Som frilansande dokumentärfilmare arbetar hon under tuffa ekonomiska villkor. Till Prostitution bakom slöjan var det svårt att hitta finansiärer. - På svenska filminstitutet trodde man inte på den, eftersom den utspelar sig i Iran. Men efter den internationella uppmärksamheten den rönte har det blivit lät-tare att söka pengar. Den senaste filmen hon har gjort heter Drottningen och jag och handlar om hennes möte med Irans forna drottning Farah, hustru till den störtade shahen som Nahid Persson Sarvestani själv var med och gjorde revolution mot 1979.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!