Film om Palme kan bli anmäld

Olof Palmes son Mårten Palme.

Olof Palmes son Mårten Palme.

Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix

Kultur och Nöje2012-10-10 06:00

Det är en månad till premiär, men Mikael Marcimains Call girl skapar redan kontrovers. Olof Palmes familj överväger polisanmälan, men regissören försvarar sin film.

Filmen baseras på 1970-talets Geijer-affär. I berättelsen förekommer en statsminister, som på många sätt påminner om verklighetens Olof Palme, och i explicita scener gestaltas hur denne har sex med en minderårig prostituerad.

"I filmen Call girl anklagas min far Olof Palme för att mot betalning ha haft sex med en minderårig - så kallad pedofili. Det är ett mycket allvarligt brott och skulle rendera ett långt fängelsestraff. Han nämns inte vid namn, men i filmen lämnas andra uppgifter som gör karaktären entydigt identifierbar. Anklagelsen är totalt grundlös", skriver Olof Palmes son Mårten Palme i ett mejl till TT Spektra.

Försvarar filmen
Regissören Mikael Marcimain säger i ett sms till TT Spektra:

"Vi har gjort en spelfilm, en fiktion. En thriller. Det är ingen dokumentär. Vi berättar ingen sanning. Det är ett konstnärligt verk. Har inga fler kommentarer", skriver han.

Filmskaparna har inte kontaktat familjen Palme under arbetet med Call girl och familjen har ännu inte sett filmen.

Mårten Palme överväger att polisanmäla filmen för förtal.

"Även om filmen är en fiktiv berättelse utgör den ett djupt kränkande förtal av en avliden - en brottslig handling. Stämmer uppgifterna om filmen avser jag att polisanmäla den", skriver Mårten Palme i sitt mejl.

TT Spektra kunde i tisdags berätta att juridisk expertis gör bedömningen att om det finns tillräckliga likheter mellan filmens statsminister och verklighetens Olof Palme så skulle brottsrubriceringen förtal av avliden kunna vara aktuell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!