- Jag har förundrats över dem som gör kortfilm. De verkar alltid vara fattiga och stå med mössan i hand. Nu är jag en av dem, säger Anna Azcárate som medverkar med filmen Vägra dö slö.
Inom kulturområdet lyfts alltid filmen som konstnärligt uttryck fram som den sista manliga bastionen. Män gör långfilm med stor budget och är regissörer. Kvinnor gör kortfilm och dokumentärer där det finns lite pengar.
- Det kanske handlar om att mäns idéer intresserar män, säger Britta Nordström som jobbat med film och tv i stort sett hela sitt yrkesliv. Hon är en av de fem som medverkar på fredag. Övriga är Annika Appelin, Valentina Svensson, Mitra Sohrabian och som tidigare nämnts Anna Azcárate.
Långfilmsmanus
Britta Nordström jobbar som frilansare sedan några år tillbaka och filmen Jordgubbsvirvel är hennes tredje kortfilm.
- Jag vill egentligen göra en film på en halvtimme, men hade svårt att hitta finansiärer. Däremot ville jag göra en film med dans och text, ett experiment där det vackra och smärtsamma kontrasterar.
Kompromissen blev en kortfilm för vuxna om barns utsatthet och sexuella övergrepp på fem minuter.
- Jag har aldrig drömt om att bli regissör. Jag tror det är bäst att göra det man är bra på, för mig är det att skriva manus och klippa.
Just nu håller hon på med ett långfilmsmanus, Sarah, som handlar om en elva år gammal invandrarflicka som rymmer när hon får utvisningsbesked.
- Det handlar om vad hon upplever på vägen genom Sverige mot Tornedalen, vem hon träffar. En historia om gott och ont, säger Britta Nordström.
Förälskad
Valentina Svensson och Mitra Sohrabian medverkar båda med var sin dokumentärfilm. Valentina Svensson med Farliga ryska kvinnor, som berättar om fyra kvinnor som har flyttat till Sverige på grund av svenska män. Mitra Sohrabian med filmen Den lilla skönhetssalongen, en dokumentär om en ung iransk kvinnas arbete och hennes relation till kunder.
Valentina Svensson känner igen sitt ämne. Hon flyttade själv till Sverige från Murmansk för 15 år sedan när hon förälskade sig i en svensk man.
- Då började kampen för att hitta ett arbete inom det jag var utbildad för, det vill säga film och tv. De jobberbjudanden jag fick var som vårdbiträde och på tvätteri, men det är svårt när du kommer från ett kreativt yrke.
Farliga ryska kvinnor är hennes tredje dokumentärfilm sedan flytten till Sverige. Även Mitra Sohrabian har en lång karriär som filmare bakom sig. Hon är utbildad konstnär i animerad film i England. 15 animerade filmer har det blivit, de flesta för iransk och brittisk tv. Filmen Den lilla skönhetssalongen är hennes fjärde dokumentär. Nu drömmer hon om att göra en hybrid, en dokumentärfilm med animerade inslag.
- Jag försöker överleva som filmare. Det går, men är inte alltid lätt, säger hon.
Personlighetsstörning
Anna Azcárate beskriver sig själv som rookie. Kortfilmen Vägra dö slö är hennes regidebut på film men det har gett henne mersmak.
- Jag har alltid sagt att teatern är mina rötter. Teater uppstår i mötet med publiken, innan dess är det främst en angelägenhet för dem som medverkar i pjäsen. Film har jag sett som en helt annan konstform, men när jag såg min kortfilm tillsammans med publik på filmfestivalerna i Tromsö och Göteborg, var det en hisnande upplevelse. Jag var lycklig efteråt.
Anna Azcárate har ingen ambition att bara jobba med film framöver. Hon säger sig trivas bra med att göra lite av varje; jobba som regissör, skådespelare, göra radioteater och skriva manus.
- Jag skriver på ett långfilmsmanus om fallet Beaucamp, det första dokumenterade fallet av en ung kvinna som lider av multipel personlighetsstörning. Jag kan inte släppa den historian. Jag ser bara en ung kvinna som var satt under ett fruktansvärt hårt tryck och utvecklade en strategi för att överleva.
Mycket att lära
Om det slutligen blir en film vet hon inte, men förhoppningsvis, för fascinationen för film som konstnärligt uttryck är väckt.
- Ja, jag vill gärna jobba inom den ram som filmen erbjuder men tycker att jag har mycket kvar att lära mig innan jag skulle vara redo för en långfilm, säger Anna Azcárate.
Den femte filmen Evigt unga av Annika Appelin handlar om en kvinnas lust och sexualitet men också om skuld, tvivel och passion. Annika Appelin bor i Köpenhamn och kunde inte medverka vid denna intervju.