Fantasin i fokus under årets barnboksveckor

ARBETSGRUPP. Åsa Wilén, Regine Nordström, Ewy Nilsson och Birgitta Kostet-Öhgren har ingått i arbetsgruppen för Barnboksveckor 2011. Saknas på bilden gör Maria Öman och Inger Mäkimaa.

ARBETSGRUPP. Åsa Wilén, Regine Nordström, Ewy Nilsson och Birgitta Kostet-Öhgren har ingått i arbetsgruppen för Barnboksveckor 2011. Saknas på bilden gör Maria Öman och Inger Mäkimaa.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2011-09-09 06:00

Det var en gång ...

Ja, i år är det fantasin som står i fokus när länets bibliotek förbereder årets barnboksveckor.

- I fjol stod bilden i centrum, i år har vi satsat på skrivande, säger Åsa Wilén, arbetsgruppen för Barnboksveckor 2011

Det var författaren och översättaren Lennart Hellsing som under 1980-talet arbetade för att barnboken skulle lyftas fram.

Så föddes barnboksveckan som firas över hela landet vecka 46, redan i mitten av 1980-talet.

Alla bibliotek i länet har dock inte arbetat med kampanjer och aktiviteter under barnboksveckan.

Draghjälp
Det var först 2007 som ett samarbete mellan länets bibliotek inleddes som ett led i arbetet för ett bibliotek 2013.

- Det handlar om att ge varandra draghjälp, dela på goda idéer, så att ett plus ett blir tre. Det är dumt att uppfinna hjulet en gång till, menar Åsa Wilén.

Hon ingår tillsammans med fem övriga biblioteksanställda från länet i arbetsgruppen för Barnboksveckor 2011. I går mötte de kollegor för att fastställa program och aktiviteter vid en avspark i Luleå.

- Vi har egentligen beslutat om en miniminivå. Alla bibliotek har inte samma förutsättningar att genomföra alla idéer och kampanjer, säger Åsa Wilén.

Bottenlös källa
Fjolårets tema var bilden i boken. I år har man därför lagt fokus på skrivandet med hjälp av temat fantasin.

- Sagor och fantasy erbjuder en bottenlös källa att ösa ur. Skrivandet kan verkligen stimuleras, menar Regine Nordström, Norrbottens länsbibliotek/Barnens Polarbibliotek.

I samarbete med skolorna i Norrbotten och Barnens Polarbibliotek introduceras därför Skriv sagor med biblioteket och Skriv fantasy med biblioteket. Biblioteket erbjuder sig sedan i samråd att hjälpa till med en fin presentation av sagorna som alla måste börja med inledningen "Det var en gång ..."

- Genren är fylld av regler. På samma sätt kommer vi på webben att erbjuda möjligheten att skriva med slumpens hjälp. Då får man ett magiskt föremål, ett uppdrag och en karaktär som man uppmanas skriva en berättelse om, säger Regine Nordström.

Nöjda
Regine Nordström och hennes kollegor är mycket nöjda med utfallet av fjolårets barnboksveckor och hoppas på en liknande "succé" i år (se faktaruta).

- Under barnboksveckorna brukar utlåningen minska. Däremot kan de öka efter barnboksveckorna. Och framför allt att böcker vi inte lånat ut på tio år plötsligt får en efterfrågan, säger Åsa Wilén.

Årets barnboksveckor börjar den 14 november och avslutas den 27 november.

Barnboksveckor 2010

Målgruppen för biblioteken var de 30.799 barn mellan 0 och 12 år som fanns i länet i slutet av juni 2010.

Under barnboksveckorna delades det ut 12.000 besöksband. Siffran inkluderar de besök som gjordes på webbsidan Barnens Polarbibliotek.

7.800 barn deltog i olika aktiviteter.

700 av dem träffade en illustratör, 1.050 arbetade med en konstpedagog eller likande, 3.600 deltog i olika tävlingar, 500 såg en teaterföreställning. De övriga 1.900 deltog i någon övrig aktivitet.

Begreppet biblioteken inbegriper webbsidan Barnens Polarbibliotek samt folkbibliotekens gemensamma portal bibblo.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!