Ett orangefärgat utropstecken för konsten
Knallorange plåt, en jättelik vit kub och en världsberömd get. Signalerna är tydliga när Sveriges nyaste museum invigs på annandagen. Moderna museet Malmö ska fungera som ett utropstecken i konstvärlden.
NYTT MUSEUM. Rooseum är snart ett minne blott. Nu klär arkitektbyrån Tham & Videgård Hansson in den gamla tegelfasaden med orangefärgad perforerad plåt - en detalj som går igen inuti byggnaden.
Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Sedan i februari har han varit chef för Moderna museet Malmö. Chef för ett nytt museum, en ny konsthall, ett nytt koncept. Men hittills har han inte haft något att visa nyfikna besökare. Det är först nu som själva hjärtat i verksamheten - konsten - har anlänt. I en av utställningslokalerna på andra våningen står Robert Rauschenbergs Monogram placerad i en stor glasmonter. Den raggiga geten med bildäcket kring magen är kronan i den stora 60-talsutställningen Spektakulära tider och en symbol för hela museiinvigningen. - Geten symboliserar Moderna museet, att den finns på plats här är en markering om att nu finns Moderna museet i Malmö också. Jag tycker det är jätteviktigt att den är med, säger Magnus Jensner. Han och hans medarbetare är privilegierade, konstaterar han. När museer i USA och Mellaneuropa vacklar under finanskrisen får de vara med om att starta en helt ny verksamhet. Om man räknar med hyran, som betalas av Malmö stad, har museet en årsbudget på cirka 20 miljoner kronor och en unik möjlighet att botanisera i modermuseets samling på 260.000 konstverk. Inte en filial
Men vad är Moderna museet Malmö egentligen? I artikel efter artikel har Magnus Jensner fått definiera vad det inte är. Det är inte en verksamhet som ska konkurrera med Malmö konsthall, det är inte en renodlad filial till moderorganisationen i Stockholm. - Varenda gång vi pratat med journalister har frågan kommit upp. Kommer vi att vara självständiga, kommer vi att vara toppstyrda från Stockholm? Det är journalisterna som satt den ordningen, men det är klart att det är en viktig fråga. Det är inte meningen att vår verksamhet ska styras från Stockholm. Ett samarbete på jämbördiga villkor, så föredrar Magnus Jensner att beskriva förhållandet. I Stockholm finns samlingen ("en av de 7-8 finaste 1900-talssamlingarna i världen"), specialisterna och en stab på omkring 120 anställda - något som den lilla organisationen i Malmö med 13 anställda kan utnyttja i sitt arbete. Samtida spjutspetsar
Men Moderna museet Malmö ska också visa samtida konst med spjutspetskvaliteter. Det är därför den belgiske världsstjärnan Luc Tuymans något misslynt vandrar omkring i den stora turbinhallen. Här ska hans utställning Against the day hänga, men Tuymans perfektionism har tillfälligtvis krockat med något, oklart vad, i utställningslokalen. Det är också därför som svenska Astrid Svangren sitter och syr i supertåligt japanskt sidenpapper på övervåningen. Hon är den svenska konstnär som valts ut för att visa sin konst under invigningsperioden. - Det känns jättebra, man kan ta i på ett annat sätt i ett sådant här rum, säger hon. Det är lite jobbigt med all den här uppmärksamheten, men samtidigt är det positivt, man vill ju synas också. Det är ännu en av poängerna med Moderna museet Malmö, konstaterar Magnus Jensner. Det är inte bara till för samlingen och de stora stjärnorna utan också för konstnärer som kanske inte är så välkända för den stora allmänheten. - Här kan de få de den uppmärksamhet de förtjänar.
Invigningsutställningarna Spektakulära tider - 60-talet ur Moderna museets samling. Utställning med verk av bland andra Robert Rauschenberg, Lena Svedberg, Carolee Schneemann, Yves Klein och Öyvind Fahlström. Från 26/12-27/2 2011. Against the day av Luc Tuymans. Den belgiske konstnären (född 1958) baserar sina målningar på teckningar, fotografier och upphittade bilder. Själv kallar han sina verk för "autentiska förfalskningar". Tuymans är en av sin generations mest uppmärksammade målare. 26/12-25/4 2010. Astrid Svangren (född 1972) utexaminerades från Konsthögskolan i Malmö för drygt tio år sedan. Hon använder sig ofta av färgat eller genomskinligt akrylglas i sina verk och låter verken ta hela rummet i anspråk. 26/12-3/13 2010.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!