Lobbyn är ännu inte riktigt färdigställd och på plan 2 övervakar konstnären Diana Al-Hadid monteringen av de två skulpturerna som skeppats från London, utlånade av Saatchi Gallery.
- Tyvärr saknas en bit till skulpturen Self Melt, så vi får se om den kan vara med, säger hon.
Diana Al-Hadid är den största stjärnan bland de konstnärer som deltar i utställningen Reoriented, en av tre som har vernissage nu på lördag i Havremagasinet. Hon förbereder sig som bäst för öppningen av en utställning i New York i september och har under sitt relativt korta konstnärskap varit mycket produktiv, allt från ett antal teckningar till mellan- och storskaliga skulpturer och installationer. Men det är främst skulpturer hon arbetar med.
- De verk som visas här är tidiga skulpturer. Nu jobbar jag mycket större och med lite andra teman, säger hon.
De skulpturer som visas på Havremagasinet är förutom Self Melt från 2008, skulpturen All the Stops som är en orgel men också rent arkitektoniskt en amfiteater.
- Det påminner om Roms Colosseum med en piporgel inuti. Stolen är arenan. Skulpturen tillkom under en tid då jag var mycket intresserad av musik och arkitektur, säger Diana Al-Hadid.
Hon, liksom fler av de andra konstnärerna som medverkar i Reoriented, har rötter i arabvärlden men lever och är verksamma i västvärlden. Diana Al-Hadid är född i Syrien men uppvuxen i USA.
- Jag var mycket liten då min familj emigrerade och nu går det inte att återvända. Jag är amerikanska som växt upp i en arabisk familj. New York är min bas.
Stark arabisk symbol
Marya Kazoun har också under många år bott i New York. Hon flyttade dit två veckor innan 9/11 och har sett USA förändras från grunden.
- Det finns en stark misstänksamhet mot oss med rötter i arabvärlden. Kriget mot terrorismen har används skickligt av den amerikanska regeringen för att underblåsa oro och ängslan hos befolkningen.
I dag bor hon i Venedig med man och barn men älskar USA och dess tanke. Dock har hon själv utsatts för baksidan av kriget mot terrorismen. På väg till en utställning i USA blev hon tagen och utsatt för timslånga förhör i Miami, innan hon fick tillåtelse att resa in i landet.
- Jag har ett kanadensiskt pass, men det räckte med att de såg att jag var född i Beirut i Libanon.
Till utställningen på Havremagasinet deltar hon med det specialtillverkade verket When horses went on swings ...
- Hästen är en stark symbol i arabisk kultur. Arabiska fullblod har också födds upp som stridshästar. När jag hörde att militärstaden Boden varit en häststad fick jag idén till denna installation.
Cirka 1.000 hästar i olika storlekar och material kommer att ställas upp i utställningsrummet, där hon skapat ett snölandskap på en frusen sjö gjord av millioner glasbitar.
- Jag jobbar vanligtvis med alla möjliga material, men eftersom min man äger en glasfabrik har jag lätt att få tag på överblivet glas, säger hon.
Det finns också en historia till installationen om en arabisk viking och en vit muslim, för likt konstnärskollegan Laleh Khorramian som bidrar med installationen Twilight in the absence of Lt. A. Swimm som är del av hennes projekt att göra en science fictionfilm, bygger Marya Kazoun nya världar kring sina verk där hon utforskar varelser och miljöer.
Nordiska konstnärer
Förutom de flertalet konstnärer med arabiskt ursprung som deltar i utställningen Reoriented finns också ett antal nordiska konstnärer.
- Vi har använt samma koncept som år 2010 vid utställningen Ryssen kommer. Vi har skapat en plattform där internationella och nordiska konstnärer möts, där Boden och dess militära näring går som en röd tråd genom utställningen. Generellt kan man säga att eftersom försvarslinjen flyttats söderut mot arabvärlden innehåller utställningen många frågeställningar om gränsfrågor, flyktingströmmar, öppenhet och slutenhet, säger Ricky Sandberg, projektledare för Havremagasinet.
Konstnären Åsa Bergdahl är ursprungligen från Boden och har inför utställningen Reoriented återvänt och vistats i Boden en längre period. Hon deltar med verket Paradoxernas plats som handlar om staden Bodens förändring från en sluten militärstad till en mer öppen och mångskiftande stad där den militära närvaron är mindre påtaglig.
- Jag har pratat mycket med folk, besökt militären, SFI och migrationsverket och funderat mycket på min uppväxt. Det finns en brytpunkt mellan gammalt och nytt som är intressant att utforska, menar hon.
Egentligen ville hon göra en film, men ändrade regler inom försvarsmakten gjorde den idén omöjlig att genomföra. I stället har hon återvänt till tecknandet.
På dukar 140 X 100 centimeter berättar hon olika historier där flera lager kan uttydas både bildligt och tankemässigt. För vem håller egentligen i geväret i Afghanistan? Vad händer när människor byter plats med varandra - flyktingar som kommer till Boden och bodensare som åker till Afghanistan som fredsbevarare?
- Det är många ideal och normer som fått nytt fokus. Jag tycker Boden blivit en spännande stad, säger Åsa Bergdahl.
Förutom utställningen Reoriented visas utställningen Bodenskolan med de 14 konstnärer som går under begreppet Bodenskolan under Havremagasinets sommarutställning.
Dessutom finns en mindre utställning om själva byggnaden Havremagasinet och dess historia.