Ett lackmuspapper på verkligheten
Spela galen, ligg med en prostituerad, rita av Muhammed som hund! Så såg framgångsreceptet för 00-talets konstnärer ut. Åtminstone enligt deras hätskaste kritiker.
DAGSBÖTER. Anna Odell, konstfackselev, dömdes till 50 dagsböter för sitt iscensatta självmordsförsök.
Foto: Tomas Oneborg
Det har gått drygt tio månader sedan den helt okända Konstfackstudenten Anna Odell blev ett mediefenomen. En intensiv moraldebatt och en tingsrättsdom senare är Anna Odell omtumlad, men också nöjd med sin konstnärliga resa. - Trots att jag har fått ta mycket skit så har det som hänt tillfört mitt verk väldigt mycket. Det har synliggjort förhållningssätt och strukturer som jag alltid har varit intresserad av, säger hon. Till att börja med var reaktionen nästan entydigt fördömande. Anna Odell ansågs ha lurat hjälpsamma förbipasserande, poliser och vårdpersonal - och till råga på allt på skattebetalarnas bekostnad. Först när det kom fram att hon utgått från sina egna upplevelser av psykvården och tingsrätten konstaterat att ingripandet kostat S:t Görans sjukhus drygt 35 kronor nyanserades debatten. - Det finns många fördomar om att konstnärer kastar sig in i saker för att få uppmärksamhet. Synen på konstnären är att det är en person som kostar samhället pengar, som inte behövs egentligen. Därför uppfattas konstnären också som en person som gör allting för att få synas, säger hon. Internationell upprördhet
Anna Odell och graffitikonstnären NUG har väckt het debatt på hemmaplan. Men andra konstnärer har också skapat internationell upprördhet med sina verk, som Pål Hollender med Buy bye beauty och Lars Vilks med sina Muhammedteckningar. För fem år sedan stod Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler mitt i de mediala händelsernas brännpunkt. Deras konstverk Snövit och sanningens vansinne attackerades av den israeliske ambassadören Zvi Mazel som tyckte att de glorifierat en palestinsk självmordsbombare. De kallades för antisemiter och hotades till livet - men trots turbulensen fanns det också något gott med uppmärksamheten, menar Feiler. - Plötsligt talade folk på Konsum, i badet och på tunnelbanan om konst. För mig var det helt fantastiskt att tusentals människor kom för att titta på någonting de läst om, för att de ville se det med sina egna ögon och inte förlita sig till det som stod i tidningarna. Det gav mig en nytändning, en tro på konstens möjligheter. Dror Feiler tycker inte att konstnärer automatiskt har rätt att träda över gränser, eller bryta mot lagen. Men han oroas över att konstskandalerna kan ha bidragit till en sorts självcensur i branschen. - Jag upplever att konstnärer är mycket mycket ängsligare i sin utövning nu för att de är rädda för skandaler, extra kostnader och jobbig uppmärksamhet, säger Dror Feiler. Verklighetens folk
Det är något som Måns Wrange delvis också skriver under på. Han konstaterar att kulturskandalerna börjat användas av politiker för att fånga röster, precis som man tidigare gjort i Italien, Österrike och Danmark. Kristdemokraten Göran Hägglunds utspel om "verklighetens folk" är inte någon slump, utan en genomtänkt strategi som polariserar "oss, de vanliga" mot de konstiga kulturarbetarna. - Frågan är om vi vill ha i en situation som i Ryssland där man kan få en institution nedlagd eller budgeten starkt nedskuren på grund av en enda skandal, säger han och fortsätter: - I samband med händelserna kring Anna Odell och NUG gick ett flertal etablerade politiker ut i medierna med att de skulle stoppa eller dra ned på Konstfacks bidrag innan skolan ens hade hunnit göra sin internutredning. Varför? De fattar väl förhoppningsvis inte andra viktiga beslut enbart på uppgifter som förmedlas av bloggar och medier?
00-talets kulturskandaler Mars 2000. Den norske konstnären Bjarne Melgaard polisanmäls för videoverket All gym queens must die där en vuxen man suger på ett spädbarns arm. Januari 2001. Konstnären Pål Hollender har sex med en prostituerad lettisk kvinna i filmen Buy bye beauty för att åskådliggöra hur Sverige utnyttjar det fattiga Lettland. Mars 2002. Förre Amnesty-ordföranden Jesús Alcalá döms till 18 månaders fängelse för bland annat bedrägeri. September 2003. Linda Skugge sänker i en dräpande text författaren Björn Ranelid, med fokus på hans utseende. Januari 2004. Den israeliske ambassadören Zvi Mazel vandaliserar konstverket Snövit och sanningens vansinne av Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler på Historiska museet. Sommaren 2007. Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som hund orsakar ett ramaskri i muslimska kretsar. Vilks dödshotas. Augusti 2007. Författaren Maja Lundgren jämför det svenska kulturpatriarkatet med den italienska maffian i Myggor och tigrar. Oktober 2007. Maskerade män vandaliserar utställningen The history of sex av fotografen Andres Serrano på Kulturen i Lund. April 2008. Lars Norén ger ut sin 1.700 sidor långa dagbok där olika kulturpersoner beskrivs på ett nedgörande sätt. December 2008. Monica Antonsson avslöjar i Sanningen om Gömda att Liza Marklund hittat på fakta i sin "sanna" bok Gömda. Januari 2009. Konstfackstudenten Anna Odell fejkar en psykos på Liljeholmsbron i Stockholm som ett led i sitt examensarbete. Februari 2009. Kulturministern går i taket över graffitikonstnären NUG:s video Territorial pissing på konstmässan Market. Oktober 2009. Jan Guillous KGB-kontakter avslöjas - något han inte nämnt i sin nyutkomna självbiografi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!