Eftersom filmen kräver avancerad teknik går inspelningen extremt långsamt. Det är första gången en svensk produktion använder tekniken motion control (datorstyrd anordning som gör det möjligt att upprepa exakt samma kameraåkning eller rörelse) för att låta en skådespelare interagera mot sig själv i en dubbelroll. Exakt precision krävs för att illusionen av att skådespelaren Björn Bengtsson spelar mot sin egen tvilling ska fungera. Det är ett krävande arbete. - Hela förmiddagen gick åt till att göra några enstaka scener med motion control. Vi har gjort några fjuttiga sekunder på sex timmars arbetstid, säger Kjell Sundvall.
Krävande teknik
Det finns inte så mycket utrymme till personregi eftersom tekniken kräver mycket uppmärksamhet. Så det gäller för Sundvall att ge skådespelarna instruktioner i förväg.
Omtagning efter omtagning krävs för att få bilderna att passa ihop exakt. Frustrationen hänger i luften när kameratekniken havererar mitt under en tagning.
Ännu mer frustrerat blir filmteamet när det strax därefter händer igen. - Det är väldigt irriterande eftersom det är en ständig tidsjakt. Solen sjunker och skuggorna förändras. Allt vi spelar in under en hel dag ska klippas ihop till ungefär två minuter. Ibland blir skillnaden för stor och bilderna stämmer inte. Vi jagar perfektion hela tiden, säger Kjell Sundvall. Ser dubbeltBjörn Bengtsson spelar oftast mot en så kallad body double som är obehagligt lik honom själv. Men eftersom dubbelgångaren Johan Aulin inte är tillräckligt lik Bengtsson i ansiktet kommer Aulins insats att hamna på klipprummets golv. Björn Bengtsson kommer då att ha tagit hans plats. - Det är ett unikt jobb jag har, säger Johan Aulin. Och han verkar inte vara ett dugg bitter över det att hans ansikte inte kommer att synas i den färdiga produkten. En skådespelare som finns på plats i Klöverträsk - och kommer att synas i den färdiga filmen - är norrbottningen Rolf Degerlund. Degerlund spelar en jurist som finns med i scenen som spelas in just denna eftermiddag på gården. I scenen träffar Björn Bengtsson sin tvillingbror för första gången. Att en till synes enkel scen kan vara så komplicerad. När Bengtsson träffar sin norrbottniska tvilling så kramas de (vilket innebär att motion capture-kameran får arbeta för full maskin). Ombyte
Därefter gör Bengtsson ett klädombyte och tar på sig den norrbottniska brorsans kläder. Sedan spelar de in scenen på nytt. - Det här är nog det klurigaste jag gjort, trots att jag har gjort Hotet med halva svenska flygvapnet. Man hamnar i teknikens och datorernas händer. Så det är ingen vanlig regiuppgift, säger Kjell Sundvall. Hotet mot ljudet
Ironiskt nog flyger ett stridsflygplan över inspelningsplatsen strax efter att Sundvall nämnt Hotet. Och ett stridsflygplan lyder inte regissörens fras "tystnad, tagning". Nej, vi får vänta. Under tiden berättar Sundvall att han aldrig någonsin arbetat med så kallade green screens (man kan "klistra in" en rollfigur in i en specialeffektscen). - Jag har tidigare gjort allting på riktigt framför kameran. Men det är dags att börja lära sig tricks och bli lite modern, skrattar Sundvall. Han har kommit långt, denne Kjell Sundvall, som började som prao på Norrbottens-Kuriren. - Den gamla recensenten Gunnar Söderholm skickade mig på bio i slutet av 1960-talet. Det är där min filmbana började. Han skrev om a-filmerna och jag skrev om en massa skit. Sedan diskuterade vi vad vi sett. Det är en bra skola att se mycket dålig film, säger Kjell Sundvall.