Ett besök i dansens verkstad
Koreografen Örjan Andersson besöker Luleå och Piteå i sällskap med dansare. De repeterar ett nytt verk av Andersson - Triptych. Samtidigt berättar den populäre koreografen hur han bygger en koreografi.
HET KOREOGRAF. Örjan Andersson är en av landets hetaste koreografer. Nu visar han en del av sitt senaste dansverk och berättar om hur han bygger sin koreografi.
Foto: Mats Bäcker
Efter studierna på Balettakademien inledde han sin karriär som dansare på Östgötabaletten och senare kom han att arbeta i flera ledande danskompanier, bland annat för koreografen Ohad Nahrin i Batsheva Dance Company i Tel Aviv, Israel. 1992 inledde han sin karriär som koreograf och några år senare startade han sitt eget kompani - Andersson Dance. Men som alla koreografer av rang efterfrågas han av många danskompanier. Här i Sverige har han hunnit arbeta med de flesta - Cullbergbaletten, Operabaletten, Skånes dansteater - vid sidan av många internationella uppdrag och turnéer med sitt eget kompani. I Strömbackaskolans nakna gymnastiksal finns inte heller ljussättning eller scenografi och dansarna dansar till Sjostakovitjs elfte stråkkvartett iförda träningskläder. Ett 20 minuter långt verk med sex dansare som mest på scenen. Öppet för tolkninger
Ett starkt och mycket musikaliskt verk, innehållsrikt och öppet för tolkningar. Andersson är ingen berättande koreograf, hans intresse ligger mer i de rumsliga förhållandena. Som åskådare blir man därför lämnad i fred med sina tankar och upplevelser av dansen som lämnar gott om plats för egna inre bilder. Det gäller också Sjostakovitjs musik - lika formsäker den som dansen. Sex mycket skickliga internationella dansare gör sitt till. Andersson ger dem inga lätta uppgifter, hans rörelser kräver stor medvetenhet av sina dansare. Efter dansen går Örjan Andersson själv upp på golvet och inleder en berättelse kring hur han har tänkt kring sin dans. Berättar med hjälp av dansarna, som ger exempel, om koreografins tre komponenter - tiden, rummet och energin. Om scenytans olika laddningar, om nödvändigheten av repetitioner, tempoväxling, dynamik och balans i en danskomposition. Om vikten av att ta tillvara bra rörelser, om att förstärka dem genom att öka antalet dansare som utför dem, om att utnyttja scenrummets olika ytor, både horisontellt och vertikalt. Med andra ord är det julafton för den som gillar skapande processer i allmänhet och i synnerhet för den som tycker om dans. Här bjuds nämligen både och i intressant förening.
Fakta / Årets Augustvinnare
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!