Entusiastiskt möte
För många är han fortfarande förläggaren Brutus Östling, han med Symposion, förlaget som alltid gått sin egen väg och mot alla trender och ängslighet specialiserat sig på utgivning av smalare intellektuella böcker - filosofi och poesi, politik, psykoanalys, doktorsavhandlingar, civilisationskritik. I sin tidskrift Res Publica har förlaget publicerat artiklar och temanummer, hållit en vital diskussion igång.
Prestigefullt, men aldrig pretentiöst. Hjärtat och lusten har alltid funnits där, en smittsam entusiasm som nått fram till en stark grupp bokläsare, som kanske inte varit så många, men desto mer hängivna.
Brutus Östling startade sitt förlag i början av 1980-talet. 1989 gav han ut Václav Havels En dåre i Prag. När boken kom ut satt Havel i fängelse, intresset för honom var inte särskilt stort. Några månader senare var han president i Tjeckoslovakien och försäljningssuccén var ett faktum.
Sånt kan bara hända den som inte räddhågset sneglar på vad alla andra gör. Samma mod tycks även gälla fågelfotografen Brutus Östling.
Började under vattnet
Allting började med ett dyk under en semester vid Röda havet. Han blev fast direkt, började dyka på allvar och upptäckte undervattensfotografering. Började följa den utrotningshotade västindiska sjökon med kameran. I Florida passade han på att att ta några fågelbilder. Inte för att han var särskilt intresserad.
- Det var 30 plusgrader och massor av mygg. Aldrig mer en fågelbild, tänkte jag, men så fastnade jag ändå, säger Brutus Östling.
Hans första fotobok Mellan vingspetsarna (Norstedts) kom 2005. För den blev han utsedd till Årets naturfotograf och boken såldes både till USA och England. Dessutom utsågs den till årets Pandabok av Världsnaturfonden.
Efter dessa framgångar ringde det amerikanska bokförlaget Harper Collins. De hade sett några pingvinbilder som Östling hade tagit och nu undrade de om han kunde tänka sig att göra en hel bok.
- Det var ett erbjudande av typen "an offer you can?t refuse", jag menar när världens största bokförlag ringer säger man inte nej.
Problemet var tiden. Förlaget gav honom tre månader, trodde att han hade massor av bilder på lager. Det hade han inte utan fick snabbt ge sig ut på en resa till Falklandsöarna och Sydafrika med sin kamera.
Falklandsöarna i februari visade sig inte vara en särskilt njutbar plats. Ljuset var eländigt, stormar fick Östling att gå dubbelvikt mot vinden, kylan gjorde honom sjuk.
Missmodig ställde han väckarklockan på fyra kvällen innan han skulle resa hem. Hade inga förhoppningar. Vaknade och tittade ut: Stjärnklart!
- På fyra timmar tog jag 18 av de bilder som finns i boken, det var helt fantastiskt!
Egentligen skulle han önskat sig tre år för arbetet, men han höll sina tre månader. I Sverige gavs boken ut på Norstedts, med text av zoologen Susanne Åkesson. Pingvinliv nominerades till Augustpriset 2006.
Havsörnar till hösten
Till hösten kommer nästa bok, Havsörnens rike, med text av författaren och poeten Staffan Söderblom. I Washington, Torsby och Jönköping ställs pingvinbilderna ut och just nu är Brutus Östling på besök i Luleå för att bygga en utställning på Teknikens hus. Där ingår den som en del i den polarsatsning som Teknikens hus gör under sommaren och hösten. Deras egenhändigt producerade utställning Alla tiders poler, där bland annat en interaktiv utställningsstation om flyttfåglar som gjorts i samarbete med Susanne Åkesson ingår, är just på väg med båt från USA där den premiärvisats i House of Sweden i Washington.
På sin resa norrut har Brutus Östling stannat till i Jämtland och fotograferat ugglor inför ett kommande projekt.
- Faktaböckerna finns redan, jag är ute efter någonting annat, säger Brutus Östling.
Medan andra fotografer avbildar arter söker Brutus Östling efter individerna. Som ställer han frågor som "vem är du?", "vad är det ni ser?". Resultatet blir ett möte mellan människa och fågel, ofta mycket roligt, med ett underliggande allvar som pekar mot det riktigt stora - mot hela tillvaron, existensen, miljön, liv och död.
Helt och hållet fotograf
Numer är han naturfotograf helt och hållet. Ska man tillbringa månader i gömslen världen över blir det inte mycket tid kvar till förlagsarbetet. Sambon och den mångåriga samarbetspartnern Christine Sejte sköter den ruljansen.
- Under mina år som förläggare har bokbranschen helt förändrats. Den litteratur vi ger ut går inte längre att sälja. Det stora problemet är bokhandelns centralisering, vilket i sin tur beror på konkurrensen från nätbokhandeln. De kan inte hålla mer än ett par hunda titlar i sitt sortiment och för att hitta de där böckerna som inte är bästsäljare måste det finnas bokhandlare som håller dem i sitt sortiment, som kan visa kunderna vidare till böcker de inte ens visste fanns. Men det har bokhandlarna inte längre råd med, så allt koncentreras och begränsas till den stora efterfrågan. Det är ett Moment 22, säger Brutus Östling, som trots allt inte har några planer på att lägga ner förlaget.
Men hur kommer det sig att han fastnade just för fåglar?
- Jag har egentligen inget bra svar på den frågan. Kanske för att det aldrig någonsin blir samma bild.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!