Engagerade politiker en förutsättning

REGIONALISERING. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tror att regionaliseringen av kulturen kommer att bli relativt lätt att genomföra. Däremot tror hon att myndighetssammanslagningen kommer att vålla debatt.

REGIONALISERING. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tror att regionaliseringen av kulturen kommer att bli relativt lätt att genomföra. Däremot tror hon att myndighetssammanslagningen kommer att vålla debatt.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-02-13 06:00
Författaren och dramatikern Katarina Kieri sitter sedan några år tillbaka i Sveriges författarfond. Fonden delar inte ut några bidrag, men fördelar den upphovsrättsliga biblioteksersättningen till författare och översättare i form av arbetsstipendier och resestipendier. -  Jag tycker att det är konstigt att man slår samman fonder som fungerar bra till en enda myndighet, förstår inte vad man vinner på det. I mina ögon är det ett sätt för politiker att skaffa sig större kontroll, inte ett sätt att öka mångfalden och insikten om att yrkesversamma konstnärer verkar under mycket olika förhållanden, beroende på inom vilket konstområde man jobbar.- Det bästa med kulturutredningen är att den satt igång en viktig diskussion och debatt, säger Katarina Kieri."Försiktigt tveksam"
Landstingsrådet Kent Ögren, har visserligen inte hunnit läsa kulturutredningen, men säger sig vara "försiktigt tveksam" till portföljmodellen. - Den modellen kräver stora insatser och intresse från regionerna och där är jag lite bekymrad. Kulturen är ett område som det är svårt att skapa politiskt engamang och uppslutning kring i Norrbotten, det är bara att lyssna på landstingsfullmäktiges debatter och läsa insändare. Där framhålls ofta synpunkten att landstinget bara ska syssla med hälso- och sjukvård och där bortses gärna från det faktum att vi faktiskt har ett regionalt uppdrag att handha kulturen. Portföljmodellen kommer att kräva stora insatser för att lyfta kulturpolitiken, säger Kent Ögren. Bra samarbete
Norrbottensmusikens chef Gunnel Karbin hoppas och tror på mer kulturpolitisk aktivitet i Norrbotten. -  Jag tycker redan att vi jobbar enligt den modell som utredningen föreslår och tror att de föreslagna förändringarna kommer att gagna oss och vår verksamhet. Vi har redan specialiserat oss, har två ensembler - Norrbotten Big Band och Neo - som båda är både nationellt och internationellt gångbara. I ett läge när man lägger ner Rikskonserter kan vi spela en roll, både nationellt och internationellt, vilket jag naturligtvis ser fram emot.- Jag ser utredningen som den vitamininjektion vårt kulturliv så väl behöver och hoppas på att de administrativa medel som lösgörs genom de föreslagna sammanslagningarna kan komma regionerna till del. Utredningen talar om "asymmetri i landet", att allt inte ska se likadant ut överallt, och det tycker jag är en bra och intressant utgångspunkt. Vi har redan ett bra samarbete här i länet och med Kulturrådet. Nu hoppas jag kulturutredningen ger oss en extra skjuts i det samarbetet, säger Gunnel Karbin.Norrbottensteaterns chef Karin Enberg har tidigare talat om att hon uppskattar de tre "ben" som Norrbottensteatern står på - det lokala, regionala och statliga. Öppen för kritik
- Jag har inget emot en regionalisering i sig, men vi måste veta att det kräver bra och välformulerade kulturpolitiker för att ha framgång med portföljerna. Det är ju inte så att man bara kan söka pengar, de kommer att delas ut efter förhandlingar, där den som kan tala bäst för sig tar hem portföljen. Norrbotten kan inte jämföra sig med regioner som Västra Götaland, som är mycket större och som dessutom har ett försprång efter att ha arbetat som region i många år. Risken är att de regioner som har de bästa kulturpolitikerna och redan många kulturinstitutioner blir vinnare, att det blir ett A- och ett B-lag. Bara i Västra Götaland har man satsat 200 miljoner kronor själva i sin portfölj, vilka pengar kommer vi i Norrbotten att kunna bidra med? - Jag är också kritisk till att man tagit bort målen och skrivit ihop dem till ett. Men jag glädjer mig åt att kulturutredningen varit öppen för kritik och ändrat sig på vissa mycket omdiskuterade punkter, bland annat att man nästan helt tagit bort frågan om sponsring. För i verkligheten är det ju så att inte ens i de länder man tror det satsas mycket på sponsring, som England och USA, handlar det om mer än cirka tio procent av den totala kulturbudgeten, säger Karin Enberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!