En vecka i konstens tecken

Är man ung och idrottsintresserad finns det många aktiviteter att välja mellan under sommarlovet. Gillar man att uttrycka sig i bild är möjligheterna inte lika stora. Men på Älvsby Konstkollo finns chansen.

Skulptur. Henna Hentilä från Pello skapar en skulptur av platsrör.

Skulptur. Henna Hentilä från Pello skapar en skulptur av platsrör.

Foto: Petra Isaksson

Kultur och Nöje2014-07-05 06:00

Man kan ju tänka sig att det låter en del om 40 ungdomar i skolmiljö. Men man bedrar sig. Det råder tystnad och fullständig koncentration på Älvsby folkhögskola där ungdomar i åldern 13 – 17 år från hela Norrbotten samlas under en vecka för att under handledning av professionella konstnärer jobba med olika konstnärliga uttryck.

För 21:a året i rad arrangerades tidigare i sommar Dans i Nords och folkhögskolans gemensamma dansläger. Lägret kom att inspirera kultursamordnaren Monica Johansson på Älvsby folkhögskola.

– Jag har varit med här och sett alla danssugna ungdomar genom åren, tänkt att det ju finns fler konstnärliga uttryck som det finns stort intresse att jobba med under sommarloven, säger Monica Johansson som tillsammans med landstingets länskonstkonsulent startade konstkollot förra året.

Då kom 30 ungdomar till konstveckan i Älvsbyn. I år finns här 40 deltagare och dessutom en kö. Elva av länets sammanlagt 14 kommuner har deltagare på konstkollot där Älvsby folkhögskola står som huvudarrangör med stöd av landstinget, några kommuner och flera privata sponsorer.

– Det finns ju inget självklart föreningsliv för kulturintresserade ungdomar i Norrbotten, därför är det viktigt att vi ger så många som möjligt chansen att utveckla sina kreativa intressen. Att få träna och fördjupa sitt skapande är viktigt. Som konstnär är du inte minst problemlösare och många fler yrken än vi tänker på har bildskapandet som grund, säger länskonstkonsulenten Lena Ylipää och fortsätter att tala om de sängar vi vaknar i på morgonen, de rum vi vistas i, de föremål vi omges av – allt formgivet och uttänkt.

– Vi har alldeles för få tillfällen att träna oss i den sortens tänkande. Därför är det viktigt att erbjuda ungdomar den möjligheten. Här får de kunskaper i tekniker, men de lär sig också en massa andra saker, upptäcker rumslighet och bildkompositioner, hur mycket som helst.

Under bildkonstnären Thomas Efverströms handledning sitter ett gäng och tecknar modell i folkhögskolans fina Galleri K. Han som en gång tillbringade sina allra första levnadsår i Älvsbyn är glad att vara tillbaka och imponerad av ungdomarnas energi.

Varje förmiddag inleds med en verkstad där man gruppvis går igenom olika bildområden: teckning, skulptur, måleri, fotografi och film. Eftermiddagarna väljer de själva vad de vill koncentrera sig på, verkstäderna står alltid öppna. Under veckan får deltagarna på konstkollot också stifta bekantskap med flera aktiva bildkonstnärer, förutom ledarna, som kommer på besök för att berätta om sina konstnärsskap.

På en stege i Galleri K sitter Esther Johansson modell för Mette Koliseva från Pello som tecknar av henne med kol. Båda är de här för första gången, Mette Koliseva tillsammans med två kompisar från Pello.

En bit bort sitter Amanda Lindvall från Kalix. Hon, liksom nästan hälften av deltagarna, valde att återvända till Konstkollot för andra året i rad.

– Förra året kom jag hit för att jag ville bli bättre på att måla, vilket jag också blev. Det var nyttigt att träffa folk som kan måla och jag fick också ökade kunskaper i andra tekniker. I år tänker jag satsa lite mer på skulptur, vill gärna jobba i gips, säger Amanda Lindvall.

I filmsalen riggar deltagarna under ledning av konstnären Thomas Hämén upp projektorer inför dagens övningar och i måleriverkstaden riktas uppmärksamheten mot stafflierna. Där har konstnären Victoria Andersson utrustat gruppen med paletter gjorda av mjölkpaket inför en övning om färger.

I ett annex där folkhögskolans möbelrenoverare håller till under läsåret har Jette Andersen dukat upp med stålnät, ståltrådar, plaströr och gips.

– Nu har du gett dig in på något som inte är helt lätt. Men du tänjer gränserna, det är bra. Det är det man gör som konstnär, säger Jette Andersen till Clara Lundmark från Boden som valt att göra en Louise Bourgeois-spindel, inspirerad av en av många konstböcker som ligger öppna i rummet.

Clara Lundmark är en av dem som är här för andra året. Den här gången har hon bland annat tänkt sig göra en målning av Maslows behovstrappa.

– Det är inspirerande att jobba ihop med alla dessa ungdomar, som inte bara är spridda i ålder utan också i erfarenhet, säger Jette Andersen.

Idag lördag blir det avslutning med en utställning som fyller stora delar av Älvsby folkhögskola.

– Våra dansläger har vi som sagt var kört i 21 år. Vårt Konstkollo har precis börjat, säger Monica Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!