En trumma full av gåtor

För ett år sedan fick Ájtte en förfrågan om de ville ha en trumma från Historiska museet i Stockholm.
Trumman hade sedan 1936 funnits på Norrbottens museum men återförts till Stockholm.

VIKTIGA HISTORISKA FÖREMÅL. Det har funnits tider då det var belagt med dödsstraff att äga och                     bruka en trumma. Nu är de viktiga historiska föremål som kan berätta om samisk religion och       kultur men också om den svenska historien som kolonialmakt, menar Anna Westman Kuhmunen,                         intendent i kulturhistoria och Sunna Kuoljok, etnolog.

VIKTIGA HISTORISKA FÖREMÅL. Det har funnits tider då det var belagt med dödsstraff att äga och bruka en trumma. Nu är de viktiga historiska föremål som kan berätta om samisk religion och kultur men också om den svenska historien som kolonialmakt, menar Anna Westman Kuhmunen, intendent i kulturhistoria och Sunna Kuoljok, etnolog.

Foto: Roland S Lundström

Kultur och Nöje2013-02-08 06:00

- Vi fick lite information om trumman. Den skulle ha beslagtagits i Åsele 1725, men när vi fick se den väcktes frågor, menar etnologen Sunna Kuoljok.

Anna Westman Kuhmunen, intendent i kulturhistoria, tyckte att formen på trumman liknade de trummor som fanns i Lulesamiskt område. Något som i sin tur väckte frågor hur den hamnat i Åsele.

Men det var i boken Die lappische Zaubertrommel. Eine ethnologische skriven av Ernst Manker 1938 som svaret fanns.

Där fanns nämligen en illustration av just den trumman som nu finns på Ájtte, avbildad både framifrån och bakifrån, men med en helt annan datering.

- Det visade sig att trumman beslagstogs 1693 och är därmed mycket äldre än vi trodde, säger Sunna Kuoljok.

Många frågetecken
Och eftersom trummans skinn har en mycket karaktäristisk söm som löper över hela trummans framsida gick identifieringen än lättare.

- Det är samma figurer också. På denna trumma är det renar som avbildats, lite förrådsbyggnader, abstrakta figurer, en sjö, kanske en hage men inga människor. Den liknar ganska mycket en annan trumma, nästan så att man kan undra om det var samma tillverkare, säger Anna Westman Kuhmunen.

För historien bakom de samiska trummorna är fortfarande till stor del höljt i dunkel. Det finns cirka 75 samiska trummor bevarade i Europa, cirka 80 om man räknar även de trummor som inte har kvar sitt skinn

- De historiska dokument som finns om samisk religion kommer främst från kristna präster och missionärer. Men från samisk horisont är trumman ett religiöst föremål, säger Anna Westman Kuhmunen.

Hon betonar att det inte finns så många trummor bevarade från 1600-talet. De flesta är från 1700-talet, vilket gör Ájttes senaste trumma till en spännande gåta öppen för funderingar och spekulation.

- Det är mycket vi inte vet. Vi vet inte vem som använde den trumman, var den använts och var den beslagtogs.

Viktigt föremål
Sunna Kuoljok var med när trumman kom till museet. En mycket speciell dag, menar hon.

- Den finns kvar, var i gott skick och mycket vacker. Trummorna är ett fysiskt bevis på en del av vår samiska kultur som förbjöds och sedan sakta men säkert försvann när alla skulle kristnas. Därför är det mycket viktigt att dessa föremål bevarats, säger hon.

Och Anna Westman Kuhmunen tillägger:

- Trummorna bär även vittnesbörd om den svenska historien som kolonialmakt. Därför betyder trummorna som historiska föremål mycket för det svenska samhället.

Fotnot: I dag samtalar Sunna Kuoljok och Anna Westman om trumman under Jokkmokks marknad.

Trummans värld

Den äldsta beskrivningen av en trumma och dess figurer finns i Historia Norvegiae, ett norskt historieverk från 1190 e. Kr, men det finns även dokumentation från 800- talet.
Trumman som beskrivs hör hemma i kustsamisk miljö och bilderna på trumskinnet föreställer valar, seldon, skidor, samt en båt med åror. Det är en annorlunda bildvärld jämfört med de tEn trumma full av gåtorrummor som finns bevarade från 1600- och 1700-talen.
I den äldsta beskrivningen tolkas djuren som nåjdens hjälpandar, skidorna och båten som färdmedel för nåjden i den andra världen.
Trumman verkar dock framför allt i sydsamiskt område inte bara vara nåjdens exklusiva redskap. Där verkar det under 1700-talet funnit en trumma i varje hushåll, inte för att försätta sig i trans, utan för att utröna hur livet skulle bli.

Trummans figurer visar den värld man rörde sig i. De viktigaste djuren finns avbildade, näringarna, människor, gudar, gudinnor, vistet med kåtor och förrådsbodar. Senare kommer också kristna symboler in som kyrkor och präster.

Källa: Trumtid - Om samernas trummor och religion

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!