En stor och levande dansskatt

Danskonstnären och pedagogen Eva Dahlgren är död. Hon blev 92 år. Efter sig har hon lämnat en stor och levande dansskatt.

RENDANSEN. Akvarell av Eva Dahlgren ur hennes bok Barn Dans Skola.

RENDANSEN. Akvarell av Eva Dahlgren ur hennes bok Barn Dans Skola.

Foto:

Kultur och Nöje2008-05-02 06:00
Kanske tillhör den oss i de bottniska länen på ett särskilt sätt. Efter ett kortare uppehåll i Kiruna, maken var gruvläkare, tog familjen fäste i det mindre gruvsamhället Boliden. Där öppnar Eva Dahlgren ännu en av sina dansskolor, bildar Bolidens barnbalett 1966, skapar koreografier och en pedagogik byggd på alla barns behov av rörelse som fortfarande sprider sig. I slutet av 1970-talet tog hon som en av pionjärerna dansen in i den kommunala skolan i Skellefteå och i Norrbotten finns numera Dans i Nord, resurscentrum för dans, och Musikhögskolan i Piteå som på olika sätt fortsätter hennes arbete. Båda för övrigt med personer i ledningen med tidigare anknytning till Bolidens barnbalett. Det är stort. Någonstans i mitt privata minne finns för alltid dessutom de där blåklädda renarna som känns så intimt förknippade med dans och barn. Kanske kommer det från en bild i lokaltidningen, kanske såg jag dem faktiskt uppträda vid något arrangemang. I Barn Dans Skola, den bok Dahlgren skrivit om sitt arbete och som gavs ut av Skellefteå museum 2006, kallar hon också Rendansen för Bolidens barnbaletts signaturdans. Idén kommer dock österifrån då Dahlgren reste mycket och lät sig influeras, och i Moskva fann hon en bok med gamla nordliga folkdanser för barn. Danserna var avbildade, ordentligt upptecknade med musik, kostymanvisningar och historik. Musiken till rendansen visade sig vara jojk och själva koreografin verkar på hennes egen beskrivning närmast organisk. Humoristiska akvareller
Eva Dahlgrens klassiska borgerliga bildning från ett Stockholm och Europa under 1900-talets mellankrigstid gav henne också konsten. Barn Dans Skola är generöst nog, därför även illustrerad med Dahlgrens egna ganska humoristiska akvareller. En av dem visar Vårdansen, en av hennes mer spridda koreografier. Länge fick den avsluta danskolans verksamhet till pingst i Skellefteå, senare har dottern Cecilia Björklund Dahlgren tagit koreografin till Storkyrkoskolan i Stockholm. Och under ett förunderligt dans- och konstläger i Sarvisvaara får Vårdansen en rutinerad pedagog som Dahlgren att förundras över inlärningens processer. På många sätt är det omtumlande att läsa Barn Dans Skola, särskilt nu när den också blivit en punkt. Den är en historik över svensk barndans, och en länk som förklarar samtidens uppsving för konstdansen i den norra regionen. I Ringarna går ihop skriver hon själv: "Tack Cecilia med facklan i hand! Tack alla barn som dansar och fortsätter att dansa! Tack alla lärare och föräldrar som hjälper till på vägen!" Jag vill tillägga: "Tack Eva!".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!