,Arctic Light är en färgstark scenisk vokal ensemble för unga tjejer i Norrbotten. Kören startades för tio år sedan av sångpedagogen och tonsättaren Susanna Lindmark, som återvände från en yrkeskarriär i Stockholm till Norrbotten.
– Jag jobbade bland annat i Nacka musikklasser och där blev det så tydligt för mig hur olika förutsättningarna för musikskapande är, beroende på var i landet man bor. Själv kommer jag från Kiruna och när jag växte upp fanns det ingen sångpedagog där, så jag fick regelbundet åka 42 mil enkel väg till Framnäs och lektioner för Margit Larsson, berättar Susanna Lindmark.
Sedan dess har visserligen mycket blivit bättre, med utbyggda kulturskolor i nästan alla norrbottniska kommuner, men hon såg ändå ett behov av en satsning på unga kvinnor, deras röster och musikaliska förutsättningar i ett mycket mansdominerat län.
Sångarna i Arctic Light rekryteras från hela Norrbotten och ska vara mellan 15 – 25 år, vilket också är den generella definitionen av en ungdomskör. Sexton sångare, fyra i varje stämma, får plats. Just nu finns där 18, för att minska sårbarheten om någon måste vara borta av någon anledning, och sedan flera år tillbaka är kören en del av Norrbottensmusikens ungdomsverksamhet.
Sångarna får anmäla intresse och komma på provsjungningar och genom de tio aktiva åren har inte mindre än 50 tjejer varit med.
– Drömmen är att samla alla på scenen nu under jubileumsåret, då vi kommer att genomföra flera konserter, samarbeta med Norrbottens ungdomssymfoniker och resa på turnéer i länet och förhoppningsvis också utomlands, säger Susanna Lindmark, som startar jubileumsaktiviteterna tillsammans med sin kör i mitten av augusti under ett symposium på Eric Ericssonhallen i Stockholm där Arctic Light deltar och framträder.
Kanske kan man tala om Arctic Light som ett länslag i sång, för att dra en jämförelse med idrottens många satsningar. Men Susanna Lindmark håller allt tal om elitsatsningar ifrån sig.
– Självklart måste man ha en röst för att vara med. Men desto viktigare är viljan. Man måste vilja prioritera och satsa, tycka om att göra nya saker och vara beredd att ge av sig själv. Ingen behöver kunna särskilt mycket om sång, inte läsa noter till exempel. Det musikaliska lär vi oss i kören, som ju också har en pedagogisk funktion.
Sex, sju gånger om året träffas sångarna för att musicera tillsammans. Däremellan övar man, lär sig texter, rörelser och annat på hemmaplan. Verksamhetsbidragen från Norrbottensmusiken räcker till grundverksamheten, men när det gäller andra satsningar krävs finansiering utifrån. Därför kommer stödet från San Francisco väl till pass för alla konserter och möten under jubileumsåret.
Med ett perspektiv på tio år faller sig frågan om det blivit som hon tänkt sig naturligt.
– Ja, det har det. Men också så otroligt mycket mer än jag kunde drömma om när jag startade kören. Inte hade jag trott att vi redan efter ett par år skulle bli utsedda till Årets kör i Sverige, bli en av Norrbottensmusikens fasta ensembler, få åka på internationella turnéer och sjunga i Basilikacisternen i Istanbul, bara för att nämna något av allt det vi har fått vara med om, säger hon.
Men viktigast för henne, ”hennes käpphäst” som hon säger, är ändå körsångarnas personliga utveckling.
– Den musikaliska kvaliteten är aldrig ett ensamt mål för oss. Snarare handlar det om att skapa ett team, ett tryggt sammanhang där var och en tillåts blomma. Att vara empatisk, lära sig lyssna på andra. Ta ansvar, ge och bidra – i motsats till att ha och kräva. Att tjäna musiken, fokusera på andra, både inom kören och ut mot publiken. När vi möts skapar vi liksom en fristad där vi lägger allt annat i en ryggsäck som vi ställer åt sidan för att ägna oss åt musiken och varandra. Såna upplevelser behöver vi alla, och kanske särskilt tonåringar som är ganska utsatta på många olika sätt i dagens samhälle.
Arbetet med Arctic Light har förstås betytt mycket också för hennes egen professionalitet. Hon kan känna sig ganska ensam som kvinnlig tonsättare i Norrbotten och det tog flera år innan hon vågade säga att det var hon som komponerat en stor del av körens repertoar. Talade helst om musiken som ”norrbottnisk” i svävande ordalag.
– Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram kvinnors skapande, särskilt i en så manligt dominerad region som vår. Och särskilt viktigt att vi lyfter fram våra unga kvinnor. Uppväxten betyder mycket för oss, mina upplevelser av fjällen och havet är en naturlig del i mitt skapande. Vi har mycket att vara stolta över här och jag vill förmedla den stoltheten vidare, både till de unga kvinnorna och till vår publik. Våra upplevelser måste få komma till uttryck i det kulturella skapandet. Det är stärkande och motverkar många rädslor, säger Susanna Lindmark.