En såpopera i Sturm und Drang-stil

FRÅN SPÖKHISTORIER TILL FARS. I föreställningen Amorina blandas alla genrer och teman med stora uttryck.Foto: Petra Isaksson

FRÅN SPÖKHISTORIER TILL FARS. I föreställningen Amorina blandas alla genrer och teman med stora uttryck.Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

Kultur och Nöje2013-04-20 06:00

Samtidigt som 600 försöker ta sig in på Teaterhögskolans åtta platser i Luleå är det dags för teaterstudenterna i årets avgångsklass att bjuda på sin examensproduktion.

Och för första gången sker det i samarbete med en annan teater, nämligen Turteatern i Stockholm.

- Föreställningen Amorina kan liknas vid en såpopera i Sturm und Drang-stil, säger Jenny Antoni, en av årets tio avgångsstudenter.

Tre tavlor
När Amorina har premiär i Luleå har den redan spelats tolv gånger på Turteatern i Stockholm. Föreställningen som bygger på Carl Jonas Love Almqvists läsdrama med samma namn var ett förslag från de konstnärliga ledarna på Turteatern som alla tre regisserat en akt eller tavla var.

I centrum finns målaren som berättar historier i bok 1-3 som i föreställningen blivit till tre tavlor med en epilog, där scenrummet ramats in med guldram.

Färgsprakande
Föreställningen som är över fyra timmar lång beskrivs av eleverna som mycket visuell och färgsprakande med kostymer, masker och peruker. Stora uttryck, snabba vändningar, mycket form, experiment och överspel är några epitet de använder när de beskriver arbetet med Amorina.

- Den handlar egentligen om allt och blandar genrer och teman. Egentligen en lek med teater, säger Miriam Forsberg.

För i denna föreställning har de fått leka loss och testa gränser för det möjliga.

- Vi har främst arbetat på det naturalistiska och realistiska skådespeleriet under utbildningen. Därför var det roligt att få experimentera, spela utifrån och ut, inte processa så mycket utan närmast spela över, säger Miriam Forsberg.

Fyra roller var
Under föreställningens gång spelar de tio i ensemblen minst fyra roller var och byter roller med varandra. Snurrigt kan tänkas men i stället verkar det lust- och lekfyllda vara det bestående intrycket.

- Målet har inte varit att förmedla ett budskap, mer än att bjuda på lust och lek. Otroligt roligt, säger Anna Aldén.

Amorina spelas på Teaterhögskolans scen från den 19-27 april. För regin står Carina Ehrenholm, Erik Holmström och Nils Poletti, Turteaterns konstnärliga trojka.

Amorina heter huvudpersonen i Carl Jonas Love Almqvists roman Amorina: den förryckta frökens levnadslopp och sällsynta bedrifter från 1822, som är författarens genombrottsverk.

Det är först som predikant och "vansinnig" undergörerska romanens tragiska hjältinna får namnet Amorina. Egentligen heter hon Henrika, som älskas av två tvillingbröder, och visar sig senare vara deras syster.

Denna mångfacetterade historia med storartad blandning av detaljrik realism och fantasi likt Shakespeare slutar med att Amorina och Rudman drunknar vid Djurgården.

Första utgåvan 1822 drogs in av författaren och makulerades. Efter omfattande bearbetning, bland annat med tillägget av Utgivarens företal, gavs boken ut igen 1839 i ny version och med namnet Amorina eller Historien om de Fyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!