En opera om asylsökande
NÀr Farnaz Arbabi gör operadebut sker det sjÀlvklart inte i ett lÀttsamt kostymdrama. Konsuln av Gian Carlo Menotti Àr en tragedi under kalla lysrör, om asylsökande som fastnat i byrÄkratins rÄttfÀlla.
FLYKTINGBARN. Karin Lovelius, Susanna Levonen och Daniel Frank sjunger i Farnaz Arbabis uppsÀttning av "Konsuln" pÄ Folkoperan. Det apatiska flyktingbarnet har en central roll i förestÀllningen.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Men det skulle till ett verk av Konsulns kaliber för att locka henne att ta steget frÄn teaterscenen till operans vÀrld. Gian Carlo Menottis operadrama frÄn 1950 stÀllde alla hennes fördomar om opera pÄ skam. - Den Àr fruktansvÀrt modern, historien kÀnns lÀskigt aktuell fortfarande. Den handlar om migrationspolitiken och beskriver mÀnniskor som fastnar i byrÄkratiska system. Det gÄr en rak linje frÄn Farnaz Arbabis kritikerrosade arbete med Vilhelm Mobergs Utvandrarna och uppsÀttningen pÄ Folkoperan. I bÄda fallen handlar det om utsatta mÀnniskor, som förlorat grundtryggheten i sina liv. Men Gian Carlo Menottis opera Àr Ànnu grymmare och tar fasta pÄ ett Àmne som Àr brÀnnande hett ocksÄ 2009. PÄ Folkoperans scen samlas de asylsökande i konsulns lysrörsbelysta vÀntrum. Hit kommer ocksÄ Magda, en ung kvinna som i fruktan för sin mans liv vÀnder sig till konsulatet med förhoppningen om att familjen ska kunna fly till ett fritt och tryggt land. Men hennes drömmar gÄr förlorade i en byrÄkratisk karusell av blanketter och juridiska spetsfundigheter. - De som vÀntar fÄr aldrig trÀffa konsuln, som Àr ett slags symbol för makten. Han hÄller sig bakom stÀngda dörrar och behöver aldrig ta ansvar för de beslut som fattas eftersom han aldrig trÀffar dem det berör. SÄ tycker jag att vÄr migrationspolitik ser ut i dag nÀr beslutsfattarna aldrig trÀffar de sökande. 1970-talsinfluerad
Scenografen Jenny Kronberg har klÀtt förestÀllningen i lÀtt 1970-talsinfluerad drÀkt. Men pilotbÄgarna, de korta lÀderjackorna och de utsvÀngda byxbenen Àr ingen tidsmarkör, snarare en blinkning mot en mer generös period i svensk historia. - Det Àr inget kostymdrama, vi tar bara in en doft av 1970-talet för att det var en tid dÄ Sverige var mycket mer öppet för att ta emot mÀnniskor som behöver hjÀlp. För den breda allmÀnheten Àr Gian Carlo Menotti ett ganska okÀnt namn, men Jonas Dominique, dirigent pÄ Folkoperan, tror att den italiensk-amerikanske tonsÀttaren sÄ smÄningom kommer att fÄ klassikerstatus. Precis som alltid pÄ Folkoperan blir det dubbla premiÀrer, med tvÄ sÄngarlag, den 25 och 26 februari. Migrationsministern Tobias Billström (M) och nÄgra speciellt utvalda politiker Àr inbjudna. - Jag hoppas att migrationsministern kommer, vi har reserverat en plats Ät honom i salongen. Om han inte kommer fÄr den stÄ tom, sÀger Farnaz Arbabi.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!