En nykokt kompott

Konserv. En ovanlig titel på en pjäs om ett ämne som angår oss alla. Det handlar nämligen om mat ? men kanske inte på det sätt vi är vana vid när Riksteatern i samarbete med Teater Ettettett från Stockholm besöker Norrbotten för en turné som har länspremiär i Älvsbyn på torsdag.

Kultur och Nöje2005-12-05 06:30
Under många år var skådespelerskan Mia Nilsson en känd teaterprofil i Norrbotten, först på Norrbottensteatern och sedan på Teater Scratch. Numer bor hon i Stockholm där hon frilansar, både som regissör, skådespelare och kompositör.<br>Gamla bortglömda kunskaper<br>Redan under studietiden på Teaterhögskolan i Stockholm fick hon kontakt med kollegorna Gunilla Bergerham och Eva Bäckman i Teater Ettettett och många år senare korsades deras vägar igen. <br>&nbsp;? För tre år sedan satte vi oss ner och funderade på vad vi ville göra tillsammans. Gunilla Bergerhams faster hade just gått bort. Hon hade varit hushållslärare och efterlämnade bland annat ett stort förråd av konserver i glasburkar med handskrivna etiketter på. Det där gjorde intryck på oss och födde tankar om gamla bortglömda kunskaper, om vår förmåga till överlevnad i en sårbar värld, men också om gemenskap kring grytor och om konservering som begrepp för allt möjligt, berättar Mia Nilsson.<br>I över två år har föreställningen Konserv stått på kalljäsning, som Mia Nilsson uttrycker det apropå ämnet, vuxit fram i sakta men medveten takt. Resultatet har blivit en föreställning som är svår att etikettera.<br>&nbsp;? Det är inte bara teater, men inte heller en konsert. Musiken är lika viktig som texten och ibland fristående. Därför kallar vi föreställningen för en matmusikal.<br>Efter några föreställningar i Stockholm hade Konserv turnépremiär i Mariestad den 9 november. Just nu turnerar den över hela landet i fyra månader och spelas inte mindre än 52 gånger. I Norrbotten blir det stopp i Älvsbyn, Arjeplog, Kiruna, Överkalix och Hapa-randa.<br>Många olika genrer<br>Ensemblen består av sex personer ? tre skådespelare och tre musiker. En av dem är slagverkaren Anders Åstrand, under många år verksam som pedagog på Musikhögskolan i Piteå, en musiker med hela världen som arbetsfält. Delar av hans grupp Global Percussion Network har vi bland annat kunnat höra på Luleås vinterbiennaler där de spelat på isinstrument.<br>&nbsp;? Sättningen är spännande ? dragspel, stränginstrument, basklarinett, saxofon, vibrafon och sång och musikaliskt spänner det över många genrer, säger Mia Nilsson.<br>Plats för funderingar<br>Musikalen utspelar sig i ett lantligt kök där en kör samlas inför repetitioner med festligheter i form av mat och dryck. Ute river stormen och snart blir det strömavbrott. I stillheten ges plats för funderingar kring livet.<br>&nbsp;? Man kan ju fråga sig hur vi nutidsmänniskor ska överleva med våra bristande kunskaper där vi bara förlitar oss på att tekniken ska fungera. Och hur förhåller vi oss till så väsentliga saker som mat och föda.<br>Det mesta i föreställningen utgår från maten, men tankarna spinner längre än så.<br>&nbsp;? I våra stressade liv kanske vi konserverar annat än mat. Vi kanske har gamla oförätter på burk som vi tar fram under mörka vinterkvällar. Eller så kanske vi sparar på njutning? Eller på pengar, drömmar, saker?<br>På Teater Ettettetts hemsida (www.teaterettettett.se) kan man följa turnén via en blogg, där också publikens recept går att läsa.<br>Liknar ingenting<br>&nbsp;? Ja, för i pausen samlar vi in recept ? skriv det, säger Mia Nilsson, som ser fram emot besöket i Norrbotten.<br>&nbsp;? Det känns extra roligt att komma tillbaka med en föreställning som har en helt egen form, som inte liknar någonting jag sett tidigare. Vi bjuder på en rätt saftig historia som lämpar sig för alla åldrar och hittills har den landat så som vi har önskat oss i våra hjärtan.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!