"En människa kan vara allt på scen"

Massivt publiktryck till Mattias Alkberg och Dennis Lyxséns seminarium Ord och motstånd på Littfest ledde till lokalbyte. I Umeå folkets hus största lokal, Idunteatern, ventilerades författarskapet i musik och lyrik och hur det är att vara kulturarbetare i norra Sverige.

populära. Dennis Lyxzéns (till vänster) och Mattias Alkbergs seminarium Ord och motstånd på Littfest i Umeå drog rejält med folk. Foto: YVONNE RITTVALL

populära. Dennis Lyxzéns (till vänster) och Mattias Alkbergs seminarium Ord och motstånd på Littfest i Umeå drog rejält med folk. Foto: YVONNE RITTVALL

Foto:

Kultur och Nöje2012-03-17 06:00

Umeå internationella litteraturfestival, Littfest, som utspelas i Umeå för sjätte året i rad 15-17 mars, blir bara större och större. I år medverkar hela 90 författare, kända och mindre kända namn med nationella och internationella rötter. På plats är bland andra Horace Engdahl, Märta Tikkanen, Monika Fagerholm, Anita Samuelsson, Klas Östergren, Ebba Witt-Brattström, Simon Armitages, Gerd Brantenberg.

Ord och motstånd
Seminarier, uppläsningar, workshops och diskussioner pågår oavbrutet och publiken i alla åldrar flockas kring bokborden.

Ett populärt seminarium under gårdagen var Ord och motstånd där Mattias Alkberg, musiker, låtskrivare och poet från Luleå, aktuell med diktsamlingen Era svin samt musik- och textsamlingen Anarkist, samtalade med Dennis Lyxzén, textförfattare i Refused och Invasionen, aktuell med en bok om turnérandet med Refused. Detta internationellt uppmärksammade och framgångsrika band splittrades 1998 men återförenades nyligen och ska inom kort ut på turné.

Både Dennis och Mattias skriver numera sina texter på svenska och inte på engelska.

Öppnade dammar
- Jag började skriva på svenska 2001, det öppnade dammar. Att skriva på svenska är mer personligt, men svårare, säger Mattias Alkberg.

- Jag var rädd för att skriva låtar på svenska. Att det kunde bli superbanalt. Men då slipper man filtret, att översätta och omforma orden, säger Dennis Lyxzén.

På frågan om den svenska musikvärlden är avpolitiserad numera svarar Mattias Alkberg:

- Nej, tvärtom. Det finns mer politiska band än någonsin och mer politisk dikt än på många år. Det har blivit svartare nu, men perspektiven är annorlunda
utan ismer.

Enligt Dennis Lyxzén var Refused "ett fordon för revolutionen" i första hand.

Slipper skrika
- I dag har musiken blivit viktigare.

- I dag vet folk var vi står, vi måste inte skrika hela tiden, instämmer Mattias Alkberg.

Båda är överens om att man i sitt eget konstnärskap ska ha frihet att uttrycka tankar och idéer utan att "pådyvlas någon etikett".

- Att leva som man vill och inte som man lär är viktigt, säger Mattias Alkberg.

I hans diktsamling Era svin, som nyligen utkommit, är människan tragikomiskt trasig, förtvivlad och frustrerad.

- I en parrelation exempelvis pratar man ofta förbi varandra, som i samhället i stort. Jag är mån om att tala för dem som inte kan uttrycka sig.

Ingen njutning
Båda är överens om att kulturarbetarjobbet inte är helt enkelt.

- Att vara textförfattare är ingen njutning. Jag kämpar hela tiden för att filtrera, få ihop det, få det att stämma. Men att åka ut på turné är belöningen, säger Dennis Lyxzén.

Han berättar att boken han skriver, om turnéerna som Refused gjort under åren, är lagd på is.

- Det är mycket svårare att skriva en bok än texter till låtar, men den kommer, lovar han.

Mattias Alkberg, som anser att teater är en "grym konstform", har börjat skriva pjäser, även om han anser att det är en utmaning att skriva i replikform.

- Under många år var jag negativ till teater men besök på Norrbottensteatern och fria teatergrupper har ändrat på detta. En människa kan vara allt på scenen och det tror man på och accepterar. Så är det inte med annat.

Blivit kvar
Är det en fördel att vara kulturarbetare i Norrland?

- Många uppfattar att man blivit kvar här, men det är ett aktivt val. En självvald isolering som är kreativ. Jantelagen tynger en, det är bra, säger Dennis Lyxzén. Mattias Alkberg instämmer och säger.

- Dessutom finns det ju lågprisflyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!