För första gången medverkar magikern Peter Warg i en teaterföreställning där han ingår i ensemblen.
- Det är jättespännande och otroligt intressant att se andra utföra mina illusioner och trick, säger han.
Det är en vecka kvar till premiären av Revyn aldrig får man vara glad på Norrbottensteatern och premiärnerverna har börjat göra sig påminda för magikern, eller underhållaren som Peter Warg titulerar sig själv. Han tillhör en liten skara i Sverige, cirka 20 stycken som jobbar heltid med magi i olika former. Det har han gjort de senaste 15 åren, vilket har inneburit mycket arbete med event och olika företag, förutom shower. Han är dessutom utbildad hypnosterapeut.
- Att göra tv-trolleri är få förunnat och branschen är mycket trendkänslig, säger han.
Osynlighet
Han hade förvisso ingen trollerilåda som liten. Det var istället en nyfikenhet på mysticism, yoga, meditation och religiösa frågor som under högstadietiden fick honom att intressera sig för frågor om man kunde bli osynlig, sväva i luften och annan magi.
- Jag hade också en inspirerande lärare på högstadiet, Sune Lundin som undervisade i naturkunskap i Öjebyn och så trollade han.
Redan som 13-14 åring höll Peter Warg offentliga framträdande som trollkarl och flyttade som 19-åring till Stockholm där han kom i kontakt med andra magiker.
- Då fanns inte samma möjligheter som i dag där du via nätet kan hitta hur mycket information som helst. I dag är det inte hemligheten bakom en illusion som är det viktiga. Den kan många köpa eller kopiera. Snarare handlar det om utförande. Möjligheten att skapa atmosfärer, bygga upp en show och den interaktion du kan skapa med publiken.
Trendkänslig konstform
För som sagt, magi är trendkänsligt. Det är länge sedan trolleriets hemligheter med stor urskiljning lärdes ut mellan mästare och lärling eller hölls inom manliga ordenssällskap med hög status i samhället.
- Trolleri har väl fortfarande hög status, men hemlighetsmakeriet är mindre, menar han.
Under 1980-talet blev det exempelvis populärt att blanda magiska inslag i musikaler, påkostade Broadway- shower medan Houdinitrick, utbrytningsförsök och mentalism fick ett uppsving under 1990-talet. En tid var det populärt med slängkappor och höga svarta hattar, sedan kom trenden att uppträda i t-shirt och jeans med streetperformance/magin.
- I Sverige har det snarare handlar om en sorts Stand up magic som upplevts på klubbar, restauranger och fester. Nu är snarare trenden att bjuda en intresserad och nykter publik på en show, en chans att berätta en historia med sting, menar Peter Warg.
Illusion med origami
Själv ägnar han mycket tid åt att studera kroppsspråk, interaktion och samspel mellan människor, men han studerar också djur och natur.
- Magi handlar mycket om att kunna läsa människor, menar han.
Och när han nu ställer sig på scen tillsammans med skådespelare på Norrbottensteaterns scen är det en helt ny upplevelse. Han har förvisso tidigare jobbat med regissör, men aldrig uppträtt som skådespelare.
- Stora illusioner föddes på franska och engelska teatrar på 1700-1800-talet, där man jobbade med speglar och linor. Illusioner är en scenisk konst sprungen ur teaterteknik och jag gillar att stå på scen.
Därför var svaret ganska självklart när han fick frågan om han också ville vara med och agera och dansa, förutom att lära ut trick och effekter som visas i den kommande revyn.
- De mesta effekterna kommer att serveras på efterfesten i restaurangen efter föreställningens slut. Men i föreställningen bjuds publiken på en av de bästa illusionerna. Den bygger på origami, en illusion skapad av Jim Steinmeyer från USA som är kreatör och skapar illusioner och specialeffekter för teater, säger Peter Warg.