En lovsång till kärleken mellan mor och barn

En kvinna försvinner i folkmängden på perrongen till tunnelbanestationen i Seoul. Kvinnan är Park So-nyo, gift och mor till fyra vuxna barn.

TIDIG DEBUT. Kyung-sook Shin kommer från en liten by i Sydkorea, men har bott större delen av sitt liv i Seoul. Hon debuterade som 22-åring och har vunnit flera litterära utmärkelser i sitt hemland. Ta hand om min mor är hennes sjätte roman.

TIDIG DEBUT. Kyung-sook Shin kommer från en liten by i Sydkorea, men har bott större delen av sitt liv i Seoul. Hon debuterade som 22-åring och har vunnit flera litterära utmärkelser i sitt hemland. Ta hand om min mor är hennes sjätte roman.

Foto: Pressbild

Kultur och Nöje2012-06-28 06:00
Dagen när livet i ett slag förändras för hennes familj är hon och hennes make på väg ombord på ett tunnelbanetåg där bara han kommer med. Som vanligt har han gått för fort, utan att se efter om hustrun är med, klivit på tåget och först då upptäckt att hon inte är det.

I den sydkoreanska författaren Kyung-Sook Shins roman Ta hand om min mor berättar först den äldsta dottern om hur hon, utan resultat, delar ut flygblad, knackar dörr och söker på sjukhus och härbärgen efter mamman. Sedan är det den äldste sonen tur att minnas, följt av makens version. Alla har de oreflekterat accepterat moderns slit och det är först när hon inte finns där längre som sonen upptäcker att hans känslor har "upphört att tillhöra bara honom".

Maken har mest att rannsaka. Han ägnade henne inte en tanke innan hon försvann och han svek henne ständigt och levde en tid tillsamman med en annan kvinna. Han är den ende som känt till att hustrun var analfabet, och ändå vägrade han att läsa dotterns böcker för henne. Nu vaknar en mjukare och mer sensibel sida i honom: "du uppförde dig som om det fanns någon lag som förbjöd dig att tala vänligt med henne. Sådan var du". Hustrun hade blivit alltmer förvirrad av en svår huvudvärk, allt oftare hände det att hon glömde vem hon var, men han tog henne inte till sjukhus i tid. Den förvirrade kvinna som människor påstår sig ha sett på olika platser i Seoul, bland annat vid en sopstation letandes efter mat och med ett svårartat infekterat sår på foten, är det hustrun?

Bilden av den kämpande modern som ensam plöjde åkrarna och tog hand om barnen blir aldrig sentimental. Slitet med att överleva och kunna ge barnen mat var kvinnornas lott i byarna. När dottern minns sin fråga: "Mamma, trivs du i köket?" blev svaret att modern tidvis varit så less på det som aldrig hade vare sig en början eller ett slut att hon krossade porslin på bakgården. I vredesmod kunde hon även riva ner tvätten och kasta den på marken. Analfabetismen dolde hon för barnen men hon såg sig inte själv som något offer och hon styrde inte sällan orättvist.

Hon favoriserade äldsta sonen, gav honom de bästa nudlarna och de största köttbitarna, men hon genomdrev också att dottern fick studera vidare: "eftersom hon är flicka måste hon ha bättre utbildning".

Familjemedlemmarna minns och saknar, rannsakar sig själva och förebrår varandra, men de växer även inombords av att fråga sig vem mamman egentligen var. Vad hade hon önskat av livet? Vad tänkte hon? Författaren granskar deras speciella blindhet och pekar på brister som paradoxalt synliggör själva kärnan i dem alla. När vi mot slutet av boken får mammans version blir den en överraskning. Vad lite familjen ändå visste!

Ta hand om min mor är en underbar bok och en lovsång till kärleken mellan mor och barn, fångat i pregnanta bilder. Kyung-Sook Shin behärskar till fullo berättarkonstens hemlighet i denna hennes sjätte bok som fått ett internationellt genombrott.

Ny bok

Kyung-sook shin

Ta hand om min mor

Översättning: Molle Kanmert Sjölander

Norstedts

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!