En liten film om trädkojor

Tre män bygger en koja högt uppe i träden med utsikt över älven. Tre män gör en film om det. Den får namnet Trädälskaren och har Sverigepremiär 12 oktober i Harads. I vinter visas den i SVT.

UPP I TRÄDEN. Jonas Selberg Augustsén är en av de tre som gjort filmen Trädälskaren.

UPP I TRÄDEN. Jonas Selberg Augustsén är en av de tre som gjort filmen Trädälskaren.

Foto: Nina Svanberg

Kultur och Nöje2008-10-01 06:00
Det amerikanska rockbandet The Band står som förlaga för gamla Kalix folkhögskola-eleverna Jonas Selberg Augustsén, Anders Tyrland och Andreas Norin. Mer bestämt handlar det om The Bands retreat och inspirationsplats, huset Big Pink i närheten av Woodstock. Det var där som The Band år 1968 gjorde skivan Music from Big Pink, efter turnéen tillsammans med Bob Dylan. Huset var målat rosa, därav namnet, och beboddes i perioder av bandets medlemmar. Huset var ett utomordentligt sätt för bandet att råfokusera och väcka kreativa tankar. Trädkojan fem kilometer norr om Harads är byggd och filmatiserad av samma anledning. - Vi kände att vi ville bryta ny mark inom en viss filmgenre och göra något nytt. Det skulle vara fritt från influenser och något som kom inifrån och ut, istället för tvärtom, säger dokumentärens huvudperson, Jonas Selberg Augustsén. Att bygga en trädkoja tillsammans och göra en film om det är trions utgång. Tanken fanns där redan innan men under en bilresa i Provence fick killarna idéen visualiserad. Staden ett hell hole
Det tar lång tid att göra film, Trädälskaren har tagit fem år att realisera. - Första sommaren var vi här och jobbade i fyra månader. När vi skulle åka hem packade vi bilen och körde ned till Stockholm. Dagen efter, på kontoret, satt vi bara och tittade på varandra. Vad är det för ett hell hole som vi är i egentligen? Anders sa att han hunnit bli på dåligt humör tre gånger på 45 minuter. Det finns en slags hatkärlek till storstaden, Jonas måste ut i naturen med jämna mellanrum men kan inte med att lämna Stockholm. - Staden är ett slags övergrepp på våra sinnen. Men det är för svårt att sitta och göra research i Norrbotten. Jag behöver Stockholms stadsbibliotek, alla arkiv och den blomstrande kultur som finns där. Deras ursprungslängtan är tydlig. - Svenskar är ett oerhört glömskt folk, de flesta har jordbruket och landsbygden bara en generation bakom sig. Vi har en urbaniseringsgrad på 85 procent bland Sveriges befolkning. Om detta pratar bland andra debattören Göran Greider, genusforskaren Anja Hirdman och trendanalytikern Cay Bond om. Samtliga är överens om att den urbana människan lurar sig själv om hon tror att citylivet är det enda. Människan behöver tystnaden liksom avskildheten. En feminin symbol
Jonas, han vill tillbaka till ursprunget. Men betyder det att de tre filmarna, grabbarna, också vill vara rejäla karlakarlar? Vi klättrar upp för den branta stegen till trädholken högst upp. Till "livmodern" som Jonas säger. - Det slog mig att mycket av det vi håller på med i den här filmen är väldigt feminina symboler; träd, koja, det handlar om beskydd och skydd. Den freudianska tolkningen är väl att kojan är min livmoder. Det blir ingen manlighets-overload, menar Jonas. - Vi är tre män som gör det här men jag tycker inte att det är ett mansprojekt, liksom hö-hö. Ingen av oss är några maskulina fotbollsmän. Vi är ganska individualistiska, feminina, inre sökande män skulle jag vilja säga. Trädälskaren distribueras genom Folkets bio och samproduceras av Filmpool Nord.

Fakta/Trädälskaren

Medverkande: Jonas Selberg Augustsén, Anders Tyrland, Andreas Norin, Göran Greider, Cay Bond, Stefan Edman, Anja Hirdman, Martin Lönnebo, Owe Wikström, Gunvor Augustsén, Lisbeth Sehlberg Augustsén, Ingemar Sehlberg, Kerstin Sehlberg, Nils Göran Henriksson, Seved Lundström, Christofer Murray och Lars Ulvenstam. Regi och manus: Jonas Selberg Augustsén. Producent: Freddy Olsson. Foto: Andreas Norin och Harry Tuvanen.

Musiken till filmen är gjord av Loney, Dear.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!