En lågprisbiljett till aristokratin

Kultur och Nöje2014-05-10 05:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På en av stans loppisar står barnbokhyllan och klassikerhyllan i direkt anslutning till varandra. Det passar mig utmärkt, för det är just dessa genrer jag brukar rikta in mig på när jag får tillfälle att fynda. Fem, tio, femton kronor, mer behöver man sällan betala per volym, och man slipper så väl febrig reaträngsel som melankoliska grubblerier över bokmarknadens evolution och framtid. För även om litteraturhandeln i stort blir alltmer centraliserad och nätbunden, är det inget som märks på andrahandsmarknaden. Utbudet varierar, men känslan består: Någonstans där, bland travar och hyllmetrar av avlagda semesterköp, olästa födelsedagspresenter och styckdetaljer från dödsbon, finns guld. Karathalten bestäms av fler parametrar än i en vanlig boklåda; Köparens nostalgiska böjelser, eventuella dedikationer på försättsbladet, utgåvans säregna skön- eller fulhet. Och så själva fyndets magnitud, hur loppisens prislapp förhåller sig till bokens objektiva eller subjektiva värde.

Mitt senaste kap skulle inte höja pulsen hos någon bibliofil med självrespekt, men för mig var det som att finna Tutankhamons grav. En kitschig 1980-talsutgåva av Evelyn Waughs En förlorad värld, för många mer känd under den engelska originaltiteln Brideshead Revisited. “Nu som tv-serie” annonserar det bedagade omslaget, med belysande foton från den påkostade brittiska tv-produktion som gjorde världssuccé 1981.

Handlingen kretsar kring vänskapen mellan Charles Ryder och den aristokratiska familjen Flyte, främst sonen Sebastian med sina oförglömligt dekadenta vanor. De möts i Oxford, strax efter första världskrigets slut, och spenderar ett guldkantat år tillsammans innan tiden förändrar så väl inre som yttre spelplaner. Även familjen Flytes storslagna gods Brideshead, Charles paradis och Sebastians skärseld, spelar en framträdande roll i historien. En förlorad värld utspelar sig alltså till stor del i samma slags miljöer, era och sociala sammanhang som det mer senkomna tv-fenomenet Downton Abbey, som också behandlar adelns förändrade levnadsvillkor i mellankrigstidens England. I kölvattnet av den senare seriens vidunderliga popularitet är det överraskande att Brideshead Revisited inte repriserats - Om än Guds nåd, också detta ett avgörande tema i Waughs berättelse, kan upplevas en smula omodernt.

Men den som vill bekanta sig med, eller återse Charles och Sebastian behöver förstås inte uggla vare sig vid loppisbokhyllan eller tv-apparaten. Det finns gott om nyutgåvor som är betydligt snyggare än min. De kostar visserligen mer än en femma, men efter några timmar i familjen Flytes sällskap känns pengar som en väldigt världslig sak.