"En kritisk granskning som gått över styr"

Föreställningen att mäktiga personer konspirerar kan lätt gå till överdrift. Teorierna leder dock ofta till god underhållning i filmer och tv-serier. Kuriren  Nöje tittar närmarepå konspirationsteoriernasbidrag till populärkulturen.

Foto:

Kultur och Nöje2010-03-11 06:00

Nätet har gjort att konspirationsteorierna blomstrar som aldrig förr.

Attentatet mot World Trade Center gav dessutom teoretikerna ny näring och nya idéer. Den hetaste diskussionen på nätet är ... vad var det som egentligen hände den där dagen september 11, 2001.

Många vägrar tro på den officiella versionen. - Folk tvivlar på att det här har genomförts som ett vanligt terrordåd, det är för komplicerat. I flera teorier utses George W. Bush till komplottmakare, säger journalisten och experten Clas Svahn. Det finns dock mycket som talar emot dessa föreställningar. - I längden har folk extremt svårt för att hålla tyst och ännu har ingen trätt fram och sagt "jag var med". Alla så kallade bevis är i stil med "oj, byggnaden rasade på ett konstigt sätt", "kan ett flygplan verkligen träffa byggnaden på det där viset?". Svahn, 51 år, har noterat att det är en enorm skillnad på hur mycket människor exponeras för konspirationsteorier i dag jämfört med före nätets intåg. När en vetenskapligt lagd person vill diskutera konspirationsteorier med människor i nutid får man förhålla sig till "bagaget" som nätet utgör. - Nu är alla experter på allting bara för att de sett en film på YouTube, säger han. Jobbat i Luleå
Den före detta Luleåbon (och Kurirenjournalisten) Clas Svahn är möjligen Sveriges främsta expert när det gäller konspirationsteorier. Utöver journalistiken medverkar han som författare till boken Världens största konspirationer och är dessutom ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige. Varför tror du att konspirationsteorier uppstår? - Myndigheterna är dåliga på att informera och relevanta uppgifter kommer inte ut till allmänheten. Där uppgifter saknas kan folk fylla på med egna antaganden. Teorierna bygger ofta på fakta, men sedan används faktaunderlaget på väldigt olika vis. Finns det något positivt med konspirationsteorier? - Jag har tänkt mycket på det där. Själva konspirationsteorierna är ofta av ondo. De är på något sätt en kritisk granskning som gått överstyr. När man har kommit så långt att man måste ta till konspirationsteorier så har man slutat att själv undersöka. Det som är gemensamt för många teoretiker på nätet är att de litar på källor och personer som de vet väldigt lite om. Det positiva skulle möjligen vara att människor vågar ifrågasätta och ställa kritiska frågor, det är bra, säger han. Hurdan är en typisk konspirationsteoretiker? - Jag har kontakt med ganska många och de flesta ser sig inte som konspirationsteoretiker. De ser sig som samhällsmedborgare som försöker slå larm om någonting. Det är ganska vanliga människor som inte är udda på något vis. Många av dem är unga människor, kanske i 20-årsåldern, som är ute mycket på nätet. Långt till makten
En tumregel för vad som ger upphov till konspirationsteorier: ju längre makten kommer från den vanliga människan desto fler teorier. - När makten är långt borta finns det utrymme för att misstänka att allting inte går rätt till. I USA har makten alltid legat långt ifrån den vanliga människan och det landet är ju konspirationernas moder, säger Clas Svahn. Vilka konspirationer har visat sig vara sanna? - Det finns massvis av riktiga konspirationer. Julius Caesar mördades uppenbarligen genom en konspiration. Det var inte bara Brutus som låg bakom dådet. CIA har dessutom försökt mörda Fidel Castro i många år och misslyckats. Watergate-skandalen, förstås. - Verkliga konspirationer finns. Det ska man vara på det klara med, säger han och fortsätter: - Men för att kunna veta om de är sanna räcker det inte bara med att önska sig att de är det. Man måste undersöka dem också.

Komplotter på film som vi vill minnas:

Shutter Island
Regi: Martin Scorsese
Konspiration: Teddy
(DiCaprio) tror att psy-
kiatrikerna på ön
Shutter Island använder psykedeliska droger på de intagna för att
experimentera.
Betyg: 4

The Manchurian
Candidate (Hjärntvättad)
Regi: John
Frankenheimer
Konspiration: Militären Shaw blir tillfångatagen och hjärntvättad av kommunister. När han återvänder hem blir han beordrad att mörda en presidentkandidat.
Betyg: 4

JFK
Regi: Oliver Stone
Konspiration: En åklagare (Kevin Costner) försöker finna sanningen bakom mordet på John F. Kennedy. Filmen beskrev en sammansvärjning med förankringar högt upp i statsmakten.
Betyg: 4

Da Vinci-koden
Regi: Ron Howard
Konspiration: Dan Browns berättelse menar att Jesus var gift med Maria Magdalena och hade barn. Professor Langdon hamnar mitt i en kamp mellan organisationerna Prieuré de Sion och Opus Dei.
Betyg: 3

Alla presidentens män
Regi: Alan J. Pakula
Konspiration: Två journalister vägrar släppa storyn om inbrottstjuvar som åkt fast i Watergate-byggnaden. När de gräver djupare visar det sig att spåren leder ända till Richard Nixon och Vita huset.
Betyg: 4

Capricorn One
Regi: Peter Hyams
Konspiration: Rymdbolaget lurar hela världen i direktsänd tv om en resa till Mars. Astronauterna förs till en militärbas där de får hålla sig undan. Men när kapseln, som allmänheten tror är bemannad, brinner upp, riskerar männen att bli mördade.
Betyg: 3

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!