En konstpedagogisk fram gångssaga

DAGS FÖR FÄRG. De har tecknat en timme. Nu är det dags för färg               under Tim Rollins workshop för en grupp gymnasieelever i Luleå. Från vänster i blå t-shirt syns Erik Nordström, Felix Sundberg, Tim Rollins, Alva Höggren och Madeleine          Lind.

DAGS FÖR FÄRG. De har tecknat en timme. Nu är det dags för färg under Tim Rollins workshop för en grupp gymnasieelever i Luleå. Från vänster i blå t-shirt syns Erik Nordström, Felix Sundberg, Tim Rollins, Alva Höggren och Madeleine Lind.

Foto: Håkan Gidlöw

Kultur och Nöje2011-10-21 06:00

Ni är exceptionella. Vi har jobbat i en timme och vi har kommit så här långt.

Den amerikanske samtidskonstnären och konstpedagogen Tim Rollins talar till en grupp gymnasieelever i Konsthallens ateljé.

Efter en timmes tecknande är det dags att övergå till färg.

Felix Mendelssohns
ouvertyr till en Midsommarnattsdröm fyller rummet. På ett bord ligger bilder på blommor och notblad.

Dagens tema för denna workshop är att utforska vad en blomma är med utgångspunkt från både William Shakespeares pjäs En midsommarnattsdröm, liksom Mendelssohns ouvertyr.

Enormt engagemang
Tim Rollins har gjort denna workshop tidigare, men då med mycket yngre barn, som resulterat i stora tavlor, där blommorna symboliserar hur det är att bli förälskad.

Det låter gulligt och sött, men Tim Rollins är snarare känd för sitt enorma engagemang för barn och ungdomar i utsatta områden i USA.

Det var i början av 1980-talet han fick jobb som konstpedagog på en skola i södra Bronx i New York.

- Det var en farlig och kaotisk skolmiljö. Vapen, droger... En del av mina studenter blev mördade. Dök aldrig upp igen. Många kunde inte skriva, inte läsa, de hade inte tillgång till sitt känsloliv. Deras miljö var ful, kall och hård. Men de gillade konst.

Han började med en specialkurs för barn och ungdomar med inlärningsproblem som han sedan gjorde om till en verkstad för konst och kunskap, Art and Knowledge. Han ville använda den destruktiva energin hos dessa ungdomar, som skolsystemet klassat som obildbara eller emotionellt handikappade, för att skapa något vackert och starkt.

- Inte vackert i bildlig mening, utan ur desperationen över allt det fula som omgav dessa unga, skulle vi ta revansch. Vi skulle skapa historia. Det var jag mycket bestämd över, och det gjorde vi också.

Klassisk litteratur
Efter skoltid samlades han tillsammans med en grupp ungdomar. Han läste högt ur klassisk litteratur medan de unga ritade. Och någonting hände. Ungdomar som tidigare inte haft tillgång till äldre litteratur, musik och museum, fick plötsligt nycklar till att beskriva sig själva och sin samtid.

- Det var när hiphop och graffitikulturen växte fram. I början var deras konst starkt präglad av våld och aggressioner. Ingen kunde säga om det pågick krig eller ett party i konstverken, men under projektet America hade ilskan dämpats och fler känslor och idéer kunde uttryckas.

Flera av konstverken som skapats inom projektet America, som utgår från Franz Kafkas roman Amerika, ingår i dag i permanenta utställningar på museum världen över. Då hade Tim Collins skapat en studio där han i samarbete med konststudenterna gjorde konst. De kallade sig Kids of Survival, K.O.S.

- Det handlade om överlevnad socialt, känslomässigt men också fysiskt. I studion var de skyddade från våldet och drogerna på gatan.

Grund för målningar
Tim Rollins arbetssätt är starkt kopplat till den samtida konstens arbetsätt. Texter studeras, diskuteras och används också ibland som rent råmaterial. Boksidor används som grund för målningar. De hämtar inspiration från konst- och litteraturhistorien, men också från mass- och populärkulturen. Allt i syfte att stärka ungdomarna i deras förhållningssätt till de sociala, kulturella och politiska sammanhang som ger avtryck i deras liv.

I dag är några av de ungdomar som deltog i projektets början själva lärare på K.O.S. Andra har skaffat sig andra yrken, bara ett fåtal hoppade av. För Tim Rollins har alltid vara noga med att man deltar.

- Jag brukar se mig som en dirigent till en ung symfoniorkester. Jag är ingenting utan musiker. Det är den bästa bild jag kan ge av det konstnärskap jag har tillsammans med K.O.S. Det finns ingen definition utan går över alla gränser.

Nu har han själv flyttat till södra Bronx. Området har förändrats, och han menar att K.O.S är en stor del av den positiva omvandlingen.

- Vi är auktoriteter utan att för den skull vara auktoritära. Vi blev en positiv och vacker kraft som gav ringar på vattnet.

Innan Tim Rollins kom till Sverige för detta besök var han i Italien. K.O.S. konst ska ställas ut. Sedan väntar en utställning i Basel och Dublin. Deras konstverk har sålts till privata samlare (främst i Europa) och till 95 museer i världen.

- Det handlar inte om bakgrunden, hur konstverken blivit till. Det struntar gallerister och köpare i. Det handlar om god och bra konst, säger Tim Rollins.

Och nyckeln menar han är att utbilda, inte lära ut, för utbildning går mycket djupare.

- Pedagogens uppgift är att hitta och dra fram talangen och förmågan ur studenterna. Konstpedagoger ska inte förbereda studenter att bli konstnärer. Vi ska uppmuntra dem att vara konstnärer nu. Jag är nog född till att utbilda för det vissa konstnärer anser vara himlen, att jobba själv i tystnad åtta timmar, är för mig helvetet. Unga människors kraft får mig att brinna. Där finns energin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!