En hyllning till vardagen

Erika Pekkari valdes till festivalkonstnär under årets Kalottjazz & bluesfestival. Hon är flitigt anlitad som formgivare, bland andra av Ikea. Nu ställer hon ut på Aines Konstmuseum, Torneå, för första gången som konstnär.

Kultur och Nöje2006-07-03 06:00
Det är få förunnat att få uppdraget att designa produkter åt möbeljätten Ikea och Erika Pekkari, en av Sveriges ledande formgivare och utflyttad Haparandabo, är glad hennes alster finns i snart sagt varje hem, inte bara i Sverige.
- Det är roligt att göra något som många väljer, det serieproducerande blir ju unikt när det placeras i någons hem, i den unika miljön, säger hon.
Det är alltså första gången som Pekkari ställer ut som konstnär och att det blev på Aines Konstmuseum granne till hemstaden betyder mycket.
- Kulturen och naturen sitter djupt i mig och har alltid påverkat mitt arbete, trots att jag flyttade från Haparanda redan som elvaåring, säger Pekkari som bor och verkar i Stockholm.

Hyllar vardagen
Utställningen har temat "From my wonderworld, planned and emerged", som ungefärligen kan översättas till "Från min fantasivärld, planerat och uppkommet".
- Utställningen är en hommage till vardagen. Jag vill lyfta fram det vardagliga, dekorativa och kitschiga som inte annars brukar få så stort utrymme, förtydligar konstnären.
Hon menar att vi människor väljer att omge oss med saker som också är symboler.
- Det är intressant att se vilka val vi gör när vi ska utsmycka våra hem. Vi människor är olika, men väljer ändå ganska lika.
Erika Pekkari är utbildad textildesigner och just tyger dominerar utställningen som består av både serieproducerade produkter och originalverk.
Det är glada färger och rena tydliga mönster som undertecknad gärna kan se i mitt hem.
Det är lätt att förstå att Ikea valt just Erika Pekkari som formgivare. Vi stannar till vid ett tyg som så att säga bryter mönstret.
- Det här har jag gjort åt David design och det är svårare att producera i större serier då det är lite speciellt, berättar upphovsmakaren.
Kanske beror det på att det är sommar, men det känns som att de klara röda, gula och gröna färgerna är i ­majoritet på utställningen.

Glas och porslin
I originaldelen av utställningen är det mycket porslin och glas som installerats på olika sätt. Porslinsfåglar och skålar i både skal och porslin som Pekkari samlat på sig från loppmarknader och secondhandaffärer pryder väggarna.
- Det är intressant att symboler som snäckskal, blad och fiskar som skålarna formats efter finns i våra hem, berättar konstnären.
De flesta är hämtade från tidigare epoker, många från 1950 och 1960-talet.
- Den här kammusslan är en favorit, den är så fin och har ett vackert namn på finska, "simpukka", säger Pekkari och rättar till snäckskalet i grönt porslin som utgör centrum av installationen som saknar namn, vilket de flesta konstverken i utställningen tycks göra.
Den debuterande konstnären är glad och smickrad av att ha blivit utsedd till festivalkonstnär under Kalottjazz & bluesfestivalen. Hon lyfter fram personalen på Aines Konstmuseum som hjälpt henne att iordningställa utställningen.
- Jag tror att många inte vet om ­vilket fint konstmuseum vi har här i Torneå, säger Pekkari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!