En god bit av Luleås kultur

Persiskt, jugoslaviskt, ryskt, eller afrikanskt. Numera är Luleå en bubblande gryta av annorlunda matkultur med restauranger från världens alla hörn. Kuriren tar (ugns)temperaturen på den ?nya? matkulturen som drabbat oss.

Kultur och Nöje2004-05-14 06:30
För bara tio år sedan var det näst intill omöjligt att hitta annat än den vanliga husmanskosten, hamburgarna eller pizzan i Luleå. Stadens lyxkrogar dominerades kraftigt av det franska köket och à la carte var oftast det enda alternativet för en annorlunda matupplevelse. Nu ser det dock annorlunda ut och nya restauranger knoppar ut som blommor ur asfalten. Restaurang Zan öppnade så nyligt som för en månad sedan i Luleå centrum. Lokalen som tidigare var en pizzeria i mängden är nu ombyggd, och här trängs nu persisk matkultur med svensk design. På väggarna hänger fotografier från Luleå skärgård.<br> ? Det persiska köket är helt olikt det svenska. Vi lagar maten med mer kärlek och känsla, förutom att vi använder så mycket mer kryddor förstås, säger Ramin Tahmasebi, 24 år och kock på Zan.<br>Ville satsa vidare<br>Restaurangen ägs av Ramins syster. Efter att ha ägt ett kafé i flera år ville hon satsa vidare. Ramins eget intresse för mat väcktes redan hemma i Iran. För sju år sedan flyttade han till Sverige. Via kockjobb på ett par restauranger i Linköping hamnade han till sist i Luleå. Sin utbildning som kock fick han på senare tid i Övertorneå.<br> ? Hemma i Iran åt vi så klart nästan bara persisk mat. Där var ofta hela familjen inblandad i matlagningen, inte som här. Jag var nog alltid nyfiken och ville lära mig av mina släktingar hur man lagar persiskt, säger Ramin.<br>I hemlandet var Ramin student, hans syster jobbade inom vården innan hon kom till Luleå. Men nu är det restaurang som gäller för hela slanten. Hittills har de mjukstartat med den persiska maten, och har nu tre rätter på menyn, där också vanlig pizza och svensk husmanskost finns.<br>Smakar mer<br> ? Den största skillnaden mellan persisk och svensk mat är att vår smakar mycket mer. Saffran är en av grundstenarna och vanligaste kryddorna, sen är det mycket grytor, ris och grönsaker som gäller i vårt kök, fortsätter Ramin.<br>Många av oss förknippar persisk mat med kebab. Visserligen härstammar den enligt sägnen från Turkiet, men även i Iran är det lite av en nationalrätt. Enligt Ramin är dock vår ?försvenskade? kebab ingenting i jämförelse med originalet. <br> ? Det vi kallar kebab är egentligen en helt annan rätt. Allt ifrån de råvaror vi använder till sättet vi kokar riset på är egentligen annorlunda.<br>Enligt Ramin är det inte heller alltför svårt att få Luleåborna intresserade av annorlunda matkulturer.<br> ? På kvällen är det upp emot 80?90 procent av våra gäster som vill ha persisk mat, de som inte vill vågar helt enkelt inte.<br>Sarajevo<br>Vad: Jugoslaviskt<br>Sedan: 1999<br> ? I Jugoslavien är det nästan omöjligt att få tag på recept, man behåller sådant inom sin egen familj. Vi serverar bland annat cevapcici, en av våra nationalrätter som man kan känna lukten av överallt om man är i Jugoslavien. Den är ungefär som era köttbullar. Fast det som gör att det blir den speciella smaken är Vegeta, en kryddblandning som till utseendet liknar er allkrydda, säger Devla Tomi´c, ägare av Sarajevo.<br>Baan Thai<br>Vad: Thailändsk och asiatiskt<br>Utbud: Ungefär 50?60 olika rätter<br>Sedan: 2000<br> ? Thailändsk mat är kryddstark över lag. De vanligaste ingredienserna är våra olika röda och gröna currysmaker, säger Stellan Suvanavasin, på Baan Thai. <br>Harnet<br>Vad: Eritreansk restaurang<br>Sedan: 2003<br><br>NK (Nautiska kompaniet)<br>Vad: Ryskt<br>Utbud: Tre ryska rätter<br>Sedan: 2002<br> ? Bland de rätter vi har är Borsjtj både nationalrätt och vanligast. Det är en soppa med olika korvar och kålsorter. I övrigt är det inte stor skillnad från det övriga europeiska köket, men det tillagas på ett annat sätt, säger Innobat Sjodeva, kock på NK.<br>Exotic<br>Vad: Mongolisk barbeque och kinesiskt<br>Utbud: Mongolisk buffé, plus den vanliga kinesiska menyn.<br>Sedan: 1994<br> ? Mongoliskt är mycket likt det övriga kinesiska köket. Vi har över tolv olika såser och flera olika kötträtter, säger Steve Liu, kökschef.<br>Genny´s<br>Vad: Sushi och asiatiskt<br>Sedan: 2003<br>Mac India<br>Vad: Indiskt<br>Utbud: Helindisk restaurang med över 80 olika rätter.<br>Sedan: 2003<br> ? Den speciella smaken är mycket att vi använder en speciell tandooriugn, som görs i England. Det är en lerugn som kan bli uppemot 1.000 grader varm. Vi har mycket gäster från hela länet som aldrig har ätit indisk mat tidigare, säger Masud Khandaker, ägare och kock.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!