En dag då normer utmanas

En av föreläsarna. Ted Hesselbom, chef för Sigtuna museum talade under rubriken Normer, kulturarv, identitet och historia vid dagens konferens som hålls på Kulturens hus.

En av föreläsarna. Ted Hesselbom, chef för Sigtuna museum talade under rubriken Normer, kulturarv, identitet och historia vid dagens konferens som hålls på Kulturens hus.

Foto:

Kultur och Nöje2015-01-14 13:19

Han skapade rubriker när han ansökte om att bli rom och same.

Idag var han först ut att tala vid konferensen Normer - ditt val och ansvar som hålls för kultursektorn på Kulturens hus.

- Jag önskar att fler partier än Sverigedemokraterna börjar tala om och definiera vad vårt kulturarv är, säger TedHesselbom, chef för Sigtuna museum, som talade under rubriken Normer, kulturarv, identitet och historia.

Det är som sagts vinnaren som skriver historia, en sanning som gör sig högst påmind under TedHesselboms föredrag. Konstnären Gustaf Cederströms två målningar av Karl XII:s likfärd kan ge en fingervisning.

På den första målningen som såldes till en rik ryss under världsutställningen i Paris var männen svarthåriga. På den andra, som målades som en replik till Sverige, var plötsligt alla blonda.

- Då hade vi bestämt att blondhet var svenskt, precis som finländarna bestämde att tallar var finskt. Det skulle lika gärna kunnat bli tvärt om. Det finns alltid de som använder berättelser i vissa syften, menar Ted Hesselbom.

Hans poäng är att människor bestämmer vissa saker som en del i ett nationbygge, och där hade landets museum en central roll när Sverige skulle bygga sin identitet.

- Museet i Sigtuna är ett utmärkt exempel på samlingar som bara skulle kunna locka mycket värdekonservativa och högerextrema människor. Vår utmaning är att nyansera bilden av exempelvis vikingar, vilket vi försökt med att exempelvis lyfta fram prinsessan Ingegerd som blev bortgift till Ryssland, fick många barn som i sin tur utplacerades strategiskt i olika kungahus i Europa. Hennes historia är en mycket mer tillförlitlig och sann bild av vikingarna än den Hollywood eller vissa högerextrema krafter vill göra gällande, menar han.

Utmaningen menar han är att hitta metoder för att kunna utmana normen, skapa museum och utställningar med attraktionskraft för människor från alla olika grupper.

- Jag menar, gör vi bra saker bara för att alla anställda på museet är överens om att det är bra? Och hur mäter vi nyttan? Är det besökssiffor som ska styra, eller något annat?

Han ställer en hel del frågor, vänder och vrider på begreppsbilden...

- Men det är inte enkelt att falla i fällan och bli normbevarande. Samtidigt är det min övertygelse att vi också måste skapa kulturinstitutioner där högerextrema känner sig hemma eftersom vårt uppdrag är att jobba med mångkultur. Det handlar om normtolerans och yttrandefrihet. Nyckelordet är kanske att hålla en pågående dialog, menar TedHesselbom.

Konferensen Normer - ditt val och ansvar är en del av ett projekt med samma namn syftar till att synliggöra osynliga normer och att alla verksamheter inom kultur och utbildningssektorn tjänar på att ha ett inkluderande arbetssätt. Den pågår hela dagen med ett antal olika föreläsare inför en fullsatt sal i Kulturens hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!