En bok som angår oss alla

GLOBAL STORFINANS. I Deras kris. Våra lösningar går Susan George till storms mot den globaliserade storfinansen som hänsynslöst föröder jordens resurser, och som med kortsiktiga mål och med hjälp av alla medel strävar att förränta kapital. Bilden är tagen vid FN:s miljökonferens i Köpenhamn 2009.

GLOBAL STORFINANS. I Deras kris. Våra lösningar går Susan George till storms mot den globaliserade storfinansen som hänsynslöst föröder jordens resurser, och som med kortsiktiga mål och med hjälp av alla medel strävar att förränta kapital. Bilden är tagen vid FN:s miljökonferens i Köpenhamn 2009.

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Kultur och Nöje2012-03-14 06:00

Susan George, född i USA 1934, aktivist och forskare som länge engagerat sig i frågor rörande "tredje världens" problem, har publicerat en ny bok, nu översatt till svenska med titeln Deras kris. Våra lösningar. Hon har tidigare skrivit en rad böcker som Skuldbumerangen och en klassiker om världssvälten, How the
other half dies.

I Skuldbumerangen beskrev hon hur skulddrabbade länders problem skadar även de rika länderna i västvärden. Latinamerikanska länder levererar narkotika till väst och betalar av sina skulder med knarkpengar. Många jobb försvinner i USA och Europa till följd av att utvecklingsländernas växande skulder minskar deras förmåga att importera. Ett aktuellt exempel är Greklands skuldkris som inte bara skapar konflikter i det egna landet utan också orsakar problem för alla EU-länder.

I Deras kris. Våra lösningar går Susan George till storms mot den globaliserade storfinansen som hänsynslöst föröder jordens resurser, och som med kortsiktiga mål och med hjälp av alla medel strävar att förränta kapital. Hon citerar den skotske filosofen och nationalekonomen Adam Smith som redan 1776 skrev "’Allt för oss själva och ingenting för andra’ tycks ha varit den tarvliga ledstjärnan för mänsklighetens herrar". Detta citat återkommer hon till många gånger, eftersom "mänsklighetens herrar" idag består av internationellt arbetande storkapitalister, dem som George kallar "Davosklassen".

Davosklassen skapar stora orättvisor, finansväsendet är central i dess bild av världen, i andra hand kommer ekonomin och samhället, och minst hänsyn tas till planeten jorden och dess resurser. George vill åstadkomma en omvänd hierarki, sätta planeten jorden i centrum och åstadkomma ett rättvisare samhälle. "Större jämlikhet är kort sagt den utan undantag bästa investering som en regering, vilken som helst, kan göra", skriver hon.

De nyliberala ekonomiska teorierna gynnar de superrika menar hon och ligger bakom många av Davosklassens missgärningar, som till exempel det vettlösa hanterande av bostadslån som uppstod i USA i början av 2000-talet, varvid man slutade kontrollera kreditvärdigheten och beviljade lån till folk utan tillgångar. Man kallade lånen cyniskt för "neutronlån", liksom neutronbomben tog de död på människorna men sparade byggnaderna. Som alla vet sprack bubblan och ledde till en katastrof för både enskilda människor och hela städer.

Mycken forskarmöda har lagts ned på att studera de fattigas problem. Studera de rika och mäktiga i stället, skriver George, eftersom vi "saknar kunskap om dem som fattar de beslut som påverkar otaliga liv och sitter i en ställning där de kan manipulera reglerna, det vill säga i de transnationella bolagen och bankerna, de internationella finansinstitutionerna, de globala och regionala handelsorganen".

George beskriver vältaligt den gigantiska snedfördelning som "turbokapitalismen" åstadkommit. De rikaste tio procenten av världens vuxna befolkning äger 85 procent av hushållens förmögenhet, och de rikaste två procenten har roffat åt sig hälften. Den fattigaste hälften äger knappt en procent. En miljard människor svälter, lika många lider brist på vattnen.

Men Georges bok är inte bara en litania över sakernas tillstånd, utan hon uppmanar också till kamp för en bättre värd. Målet kan sammanfattas som att vi med hjälp av lagar och utökad demokrati måste begränsa Davosklassens härjningar, banker bör ställas under medborgarkontroll, valutahandeln måste regleras och beskattas. Inte minst är en grön omställning nödvändig. George frågar sig "kan vi rädda vår jord medan den internationella kapitalismen med dess fokus på profit och aktieägarvärde, förblir det dominerande systemet och rovgirigt slukar resurser över hela världen?".

Deras kris. Våra lösningar kommer förhoppningsvis att diskuteras - inte bara på seminarier i nationalekonomi - eftersom boken faktiskt angår oss alla. Även om många anser att Georges åsikter är kontroversiella, lyckas hon åskådliggöra med hjälp av sina stora kunskaper, sitt engagemang och slagkraftiga språk att det är sent på vår illa behandlade jord, men att det ändå står i vår makt att rädda den.

Ny bok

Susan George

Deras kris. Våra lösningar

Karneval förlag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!