Ska man tro doktoranden sjÀlv började allt med Dubbel-Gustaf.
Som vanligt lÄg denne högt uppskattade lektor i svenska och litteraturhistoria vid LuleÄ Högre AllmÀnna LÀroverk efter. Kring julen 1964 stod han dÀrför dÀr framför tredjeringarna och drog upp riktlinjerna inför den sista terminen. Han, som egentligen hette Gustaf Gustafsson, hade sin vana trogen dröjt kvar lite för lÀnge vid Strindberg, men ocksÄ Söderberg hade fÄtt ta ordentlig plats. För att hinna med skulle de nu bli tvungna att prioritera, rent av hoppa över nÄgon.
De hann till Nu var det 1914 och nÄgra av novellerna.
En av de unga studenterna hette Mats Tormod. MÄnga Är senare skulle mötet med författaren Eyvind Johnson resultera i en doktorsavhandling som han i dag fredag försvarar pÄ UmeÄ universitet. Men som den författare Mats Tormod ocksÄ Àr har han inte bara skrivit avhandlingen Till en berÀttelse om tröst - Eyvind Johnson omlÀst (Atlantis) enbart för forskarna, utan ocksÄ för en litteraturintresserad allmÀnhet.
- Jag har försökt skriva en lÀsbar bok. Och sen har förlaget gjort en vacker bok, sÀger Mats Tormod som i hög grad bidragit Àven till formen med sina teckningar.
En fönsterbÄge
Den allra första förestÀller fönsterbÄgen han en gÄng rÀddade frÄn rötan i stugan i NÀsberg dÀr den unge Eyvind Johnson bodde strax innan han steg upp pÄ spÄret vid Hedberget och började gÄ söderöver för att sÄ smÄningom bli bÄde författare och europé.
Teckningen kÀnns bekant för den som har för vana att lÀsa Norrbotten-Kurirens kultursida. Mats Tormod har lÀnge tillhört kulturredaktionens frilansare och genom Ären bidragit med litteraturkritik, artiklar och serier - de senare alltid illustrerade med en teckning.
Dessutom har det blivit en tradition med en Ärlig artikel om Johnson pÄ författarens födelsedag den 29 juli. För Eyvind Johnson kom att bli en följeslagare och en stÀndig samtalspartner för Mats Tormod som dagligen kunde se över till Mariebergs tegelbruk och flottningsföreningens sorteringsbom pÄ andra sidan Àlven frÄn hemmet i SandnÀset dÀr han levde i nÀrhet till de miljöer Johnson skildrat frÄn sin ungdom i Norrbotten.
Arkitekt och författare
Till yrket Àr Mats Tormod arkitekt. 1985 debuterade han som romanförfattare med Movie, som utsÄgs till det Ärets bÀsta deckardebut. DÀrefter följde ytterligare nÄgra romaner och barnböcker, trots att skrivandet alltid hörde fritiden till.
Efter 30 Är som arkitekt ledsnade han pÄ ritandet och skojandet i byggbranschen, som han sjÀlv sÀger, och började lÀsa filosofi och litteraturvetenskap vid LuleÄ tekniska universitet och senare vid universitetet i UmeÄ. Numera bor Mats Tormod i Stockholm dÀr han tillbringat Ätskilliga timmar i handskriftssalen pÄ Kungliga biblioteket intill HumlegÄrden pÄ jakt efter en annan tolkning av Eyvind Johnsons författarskap Àn de som hittills presenterats i de tio avhandlingar som redan Àr skrivna om Nobelpristagaren.
- Jag upptÀckte tidigt att det var nÄgot som inte stÀmde i tolkningarna av hans texter. Eyvind Johnson var sjÀlv vÀldigt upptagen med vad han kallar för "sanning" och det finns all anledning att snarare vara sann Àn hÀnsynsfull i en omlÀsning av hans författarskap, sÀger Mats Tormod.
Rotat i komposten
De tidigare avhandlingarna har varit vÀl sÄ höviska och mest uppehÄllit sig vid Johnsons berÀttarteknik och de goda kÀnslorna som uttrycks i författarskapet, anser Mats Tormod, vars metod i stÀllet har varit att rota runt i komposten av det överblivna och ignorerade. I refuser, bortglömda noveller och annat skytt material har han Àgnat möda Ät att leta efter sprickor i den polerade bilden av olympiern Eyvind Johnson för att dÀr försöka hitta verktygen som kan öppna texterna för nya och friare tolkningar.
- AlltsÄ, Eyvind Johnson skulle inte vara den stora författare han faktiskt Àr om det han skrev bara skulle ha handlat om mÀnniskan i tiden, om motstÄnd mot krig och förtryck och historiska lidandet - teman som akademikerna gÀrna lyft fram. Det blir gÀrna stora ord nÀr hans författarskap sammanfattas. Men hela tiden finns hos Johnson en berÀttelse om en mÀnniskas frihet och krÀnkningen den hotas av, berÀttelsen om en mans kÀrlek och sveket den tycks bÀra inom sig. DÄ handlar det alltid om den enskilda mÀnniskans övergivenhet, om djupt mÀnskliga saker. Det tror jag Àr kÀrnan i författarskapet, sÀger Mats Tormod, som gÀrna diskuterar Àmnet litteraturvetenskap och som i sin avhandling inte drar sig för att stÀlla frÄgan "vad Àr det för nÄgot?".
Tolka tomrum
Genom hela Eyvind Johnsons författarskap klingar en ambivalens. Var han en Àkta norrbottning eller en invandrad bleking? Var hans bakgrund arbetarklass eller smÄborgare? Han som ofta kallas europé - var han inte lika mycket flykting, hemlös? Och han som talade om sanning, om "dokument", han klippte och klistrade sjÀlv i sina efterlÀmnade brev, styrde sin egen berÀttelse inför en eftervÀrld som nu fÄr tolka tomrummen.
- Det dÀr Àr vÀldigt intressant och nÄgot som ingen av de tidigare Johnsonforskarna har uppmÀrksammat. Vad var det han klippte bort, kan man ju fundera över, sÀger Mats Tormod som lÀst de flesta brevsamlingar Eyvind Johnson lÀmnat efter sig, utom en.
- BrevvÀxlingen med "polarforskaren Arre" - Arvid Moberg pÄ Norrbottens-Kuriren. De var barndomskamrater och skrev brev till varandra frÄn 1920 till 1976. Egentligen var det meningen att Moberg skulle brÀnna upp dem pÄ Johnsons uppmaning, men det klarade inte Arvid Moberg som i stÀllet lÀmnade samlingen till familjen.
Manlig vÀnskap
För att hitta fram till en annan tolkning av författarskapet Àn de gÀngse har Mats Tormod sÀrskilt studerat Johnsons kvinnobilder och hans beskrivningar av och uttryck för manlig vÀnskap.
- KvinnoportrÀtten i det tidiga författarskapet Àr helt förskrÀckliga, det har man inte heller ordat sÀrskilt mycket om tidigare, bara avfÀrdat som nÄgot som hörde tiden och arbetarförfattarna till, vilket jag inte tycker stÀmmer. Kvinnorna intar en stor plats i Johnsons författarskap. Kvinnoföraktet finns dÀr, men det gör ocksÄ nÄgot annat tydligt, sÀger Mats Tormod.
Inte för att han har nÄgon ambition att komma med det slutgiltiga pÄstÄendet om Eyvind Johnson och hans konst, men efter Är av lÀsning och forskning har han kommit fram till en möjlig tolkning.
- Jag tror att Eyvind Johnsons kvinnobilder Àr symboler för sjÀlva livet. Livet som trygghet och delaktighet, ett liv dÀr han sjÀlv aldrig hörde hemma, dit han aldrig kunde nÄ. Hans tema var övergivenhet, han var den som stod ute i kylan och tittade in i vÀrmen genom ett upplyst fönster. Författarskapet representerar en nödutgÄng, ett annat liv vid sidan av det verkliga och smÀrtsamma. Som jag ser det formulerar Eyvind Johnson vad jag kallar för en manlig pessimism i sina verk.