Detta etablissemang håller sig med ett mantra som är marknadsfundamentalistiskt.
Denna samhällselit har personkopplingar och gemensamma intressen, särskilt ekonomiska. Personer vandrar mellan jobb i finanssektorn eller massmedierna och departement, verk och myndigheter.
Deras dogmer dominerar ekonomi, politik, massmedier, polis- och rättsväsende, skattemyndigheter, utbildningsväsende och särskilt ekonomiutbildningar.
Den brittiska samhällskritikern Owen Jones skriver om det i boken Etablissemanget.
De tänkbara motkrafterna till de marknadsfundamentalistiska och högerpolitiska dogmerna har försvagats med lagar, särskilt fackföreningarna. Försvagat i politiskt innehåll är även det allt mer högerliggande socialdemokratiska Labourpartiet, med kulmen under Tony Blairs ledartid.
Apropå partier drevs förändringarna i marknadsliberal högerriktning igenom främst under Margaret Thatchers elva år som premiärminister. Och de har fortsatt under efterträdarna, de konservativa John Major och David Cameron samt socialdemokraterna Blair och Gordon Brown. Denna förändring högerut av brittiska samhället är välbevisad.
Jones ger även enskilda exempel på olika områden, vilket belyser utvecklingen i det lilla skeendet.
Gränser för vad som är rätt sätt att se på samhälle, politik och ekonomi har tänjts åt höger. En marknadsfundamentalistisk dogm har i och med det brett ut sig och de som var rikast har berikat sig än mer, med fler förmåner i form av lägre skatter, fler privilegier och privatiseringar de kan utnyttja.
Denna elit lever sitt välbärgade liv skilt från vanligt folk och deras hårda ekonomiska villkor.
Trots att etablissemanget använder sig av staten och skattepengar för att tillskansa sig fördelar upprätthåller det en tes om att de lever på marknadens villkor och är framgångsrika och ska tillåtas vara det utan beskattande och lagstiftande begränsningar.
Samtidigt rackar de ned på stöd, bidrag och ersättningar som går till vanligt folk och de som har det dåligt ställt.
Owen Jones argumentering är övertygande. En skrämmande skildring av klassklyftor målas upp.
Mot slutet skisserar Jones hur motkrafter för att bryta den marknadsfundamentalistiska och högerpolitiska utvecklingen kan se ut. Trots det är boken en nedslående läsning om man inte tycker om den utveckling det brittiska samhället uppenbarligen har tagit under Thatcheråren och därefter.