Det här är hennes första separatutställning i Norrbotten även om hon tidigare haft flera i mellansverige. Anette har tidigare varit bosatt i Luleå men bor sedan cirka tio år tillbaka i Åkersberga där hon har sin ateljé.
- Inget av det jag visar har varit norr om Stockholm, säger Anette.
Elden skapar
Det hon visar nu är en ganska stor mängd rakubränd keramik ofta i form av skönt formade burkar och urnor med lock samt en del brukskeramik.
- Det här är en form av västerländsk raku, kanske skulle man hellre kunna kalla den rökbränning. Allt det svarta från elden skapar krackeleringarna och mönstren i leran. Det blir svart och synligt, berättar Anette. Metoden kommer ursprungligen från Japan och är en speciell metod att glasyrbränna keramik.
Numera skröjbränner man oftast lerföremålen i en elektrisk ugn för att sedan bränna ytterligare en gång i en ved- eller gasolugn.
Unika objekt
Det heta godset lyfts ur med en tång och läggs i en plåttunna med kutterspän eller annat brännbart material där värmen kan styras.
Rakubränningen ger ett poröst och ganska ömtåligt gods. Raku betyder lycka, glädje och behag.
- Varje objekt är unikt även om jag kan styra processen finns alltid slumpen med i spelet, säger Anette.
- Jag försöker arbeta med något tema och hitta det egna och unika. Att få fram olika uttryck i tekniken helt enkelt, säger Anette. Även om hon den här gången valt att visa enbart sin keramik arbetar hon även med bild.
Gillar drejskivan
- Jag har förmånen att få arbeta med konsten på heltid och just nu har det blivit mycket keramik, säger Anette som tror att det kan vara bild som intresserar henne en annan period. I hennes produktion finns också en hel del keramik avsedd att hängas på väggen. Anette gillar att sitta vid drejskivan och även om det är svårt att tro är en del av väggutsmyckningar drejade.
Anette har arbetat med konst sedan början på 1970 talet och har gått många kurser och varit med på utställningar av olika slag. Det var när hon gick konstutbildningen i Sunderbyn som det blev mer på allvar med leran.
- Jag provade att bränna raku på Sunderbyn men det var först år 2004 som jag tillsammans med några kollegor i Åkersberga började med rakubänning på allvar, säger Anette som nu bränner sitt lergods på sin egen tomt.
Många idéer
- Det som visas här är det jag tycker att jag kan stå för själv och det är resultatet av ett par års arbete, berättar Anette som tycker det är roligt att komma till Luleå och visa sina föremål. Hon vill gärna komma tillbaka fler gånger fast då kan det vara med ett helt annat konstnärligt uttryck.
- Jag är produktiv men har så många idéer att jag inte hinner göra alla. Idéerna kommer när som helst och det har blivit många lappar som ligger väntar, slutar Anette.
Monica Forssén Bååt