Efter jobbet

När Luleås krögare insåg att folk gärna går på restaurang, till och med dricker öl, efter jobbet på fredagar blev ?after work? lika folkligt som pain riche. Kontinentalt, säger Yran, och serverar din kompletta guide till fredagsbuffén.

Kultur och Nöje2006-02-10 06:30
När ordet kontinental översätts i en svensk synonymordbok återfinns tre ord: storslagen, fin och världsmannamässig. För länge sedan var kaffe kontinentalt. När hundratals uteserveringar gjorde Stockholm till trottoarkaféernas huvudstad på 60-talet var det Svenskens Nya Kontinentala Livsstil. Och när lådvinet kom och segrade ? kontinentalt. Det ligger ofta något lite onyttigt och låtsaslyxigt över de kontinentala (fina, storslagna och världsmannamässiga) vanor som Folkhemssverige tar till sitt hjärta. När Luleås krögare insåg att folk gärna går på restaurang, till och med dricker öl, efter jobbet på fredagar blev ?after work? lika folkligt som pain riche. Kontinentalt, säger Yran, och serverar din kompletta guide till fredagsbuffén. <BR><BR><STRONG>Bar 1<BR></STRONG>På Nygatan 11 mellan klockan 17 och 19<BR>Tacobuffé: köttfärssås, gurka, isbergsallad, pepperoni, majs, ost, salsa och gräddfil.<BR>Pris: 40 kronor<BR>Betyg: En kurirhäst<BR>Den som gjort sig fredagsfin och hungrar efter en buffétallrik som staplats full med lite för många ingredienser bör inte gå till Bar 1. Om du däremot vill återuppleva skolmatsalens ?exotiska tacos? samtidigt som du dunkar ner några riktigt billiga öl är det här stället för dig. I stället för tacoskal serveras tortillachips vilket slutar med att testpatrullen hetsäter köttfärssås, majs, rivna morötter och hushållsost utan att förstå varför tacobuffén inte kunde vara lite mer varierad. Tacos har blivit för 2000-talet vad räkfrossa var för 1980-talet. Och vi vet i ärlighetens namn inte riktigt vad (om) vi ska tycka om det. <BR>Bra: Billigt och folkligt.<BR>Mindre bra: Trist mat och glest mellan borden.<BR><BR><STRONG>O?Learys</STRONG><BR>På skomakargatan 22 mellan klockan 16 och 19<BR>Snabbmatsbuffé: hamburgare, grillkorv, chorizo, ribs, chickenwings, panpizza, pommes frites, pastasallad, nachos och fruktkorg.<BR>Pris: 99 kronor inklusive en öl eller cider.<BR>Betyg: Två kurirhästar<BR>Snabbmatens kronjuvel bland Luleås after work. Chansen att placeras vid bardisken är stor för den som inte bokat bord. Buffén är bra för den som vill armera sin mage med fett inför helgen och samtidigt kolla en match. <BR>O?Learys erbjuder dessutom trevlig barkänsla med sina bås för fyra eller sex personer. Men vi kan inte förstå hur en restaurang, som vanligtvis spelar i den amerikanska snabbmatens höga divisioner, på sin after work erbjuder Luleås tråkigaste hamburgare.<BR>Bra: snabba kalorier utan slut.<BR>Mindre bra: gör det själv-burgarna på buffén.<BR><BR><STRONG>Amphion</STRONG><BR>På Storgatan 17 mellan klockan 16 och 19<BR>Crossoverbuffé: Kycklingwok, köttbullar i tomatsås, revbensspjäll, räkor, majonnäs, potatissallad, pastasallad, vitkålsallad, pitabröd, guacamole, oliver, salsa, ost, kex och fruktkorg.<BR>Pris: 55 kronor<BR>Betyg: Tre kurirhästar<BR>Trots ännu en inredning som inspireras starkt av det i Luleå välanvända temat ?båt? (varför är just båtar så hett i Luleås krogvärld?) skapas det en gemytlig veckan är slut-stämning i den avlånga lokalen.<BR>Amphions ambitioner att blanda lyx (räkfrossa) med exotiskt (kycklingwok) skulle dock behöva en större budget. Den där lyxiga strupkänslan har svårt att infinna sig när vi starkt misstänker att allt protein (kyckling, köttbullar med mera) köps in som halvfabrikat och endast värms upp i köket intill. Halvfabrikat ska döljas bättre.<BR>För det lite lyxigare i utbudet står ?räkfrossan?. Risk att kladda ner fredagspikén med räkspad men gott för den som gillar räkor. Upplägget på räkfrossan lämnar däremot en del att önska: endast brieost, räkor och majonnäs blir aldrig mer än en halvsatsning enligt testpatrullen. <BR>Bra: sköna stolar och skön stämning.<BR>Mindre bra: buffén är oftast halvtom redan klockan 18.<BR><BR><STRONG>Il Lardo</STRONG><BR>På Storgatan 40 mellan klockan 16 och 19<BR>Crossoverbuffé: kycklingspett, olika sorters lax, marinerade grönsaker, marinerad fläskfilé, pastasallad, potatissallad, ruccolasallad, couscoussallad, oliver, salami, mortadella, parmaskinka, kex, ostbricka och melon.<BR>Pris: 98 kronor<BR>Betyg: Fem kurirhästar<BR>Den som har tillräckligt tålamod för buffébordets stora prövning: hämta flera gånger, kan tillägna sig en riktig lyxmiddag på Il Lardo. Den som har stel rygg bör emellertid inte sitta för länge eftersom borden lämpar sig bättre för drinkar in på nattkröken. Il Lardos after work är det dyraste alternativet i stan. Å andra sidan satsar de på lyxmat som parmaskinka, gravade laxar, italienska sallader och lagrad ost. Testpatrullen saknar dock något varmt på buffén, liksom mer finess hos bordsgrannarna som attackerar buffébordet med det ologiska upplägget ?lite av allt?.<BR>Bra: Lyxigt<BR>Mindre bra: De flesta bord är till för krumryggade.<BR><BR><STRONG>Kafelino</STRONG><BR>På Smedjegatan 4 mellan klockan 16 och 22<BR>Grekisk buffé: Moussaka, grekiska köttfärsbiffar, chilikyckling, grekisk sallad, couscoussallad, vinbladsdolmar, oliver, rostad paprika, ost, kex och vattenmelon.<BR>Pris: 99 kronor inklusive en öl eller cider.<BR>Betyg: Fyra kurirhästar<BR>I den lilla kaférestaurangen med trappa och etage sitter efterjobbetätarna tätt. Den grekiska buffén hålls välfylld och autenticiteten på det grekiska köket befästs med musiken från någon grekisk folkhjälte (Theodorakis). Dock på skiva, den trubadur som under sommaren ibland kunde titta fram bakom kafétrappan saknas på denna fredags after work. Eller saknas inte alls förresten, sorlet från gästerna räcker. Eftersom buffén håller öppet länge finns risk att fler än de öl som ingår dricks upp och att fredagsmiddagen barkar iväg till en riktig helkväll.<BR>Bra: Vällagad grekisk buffé.<BR>Mindre bra: Stökigt och trångt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!