Du sköna nya digitala värld

Martin Schori har kommit med boken ”Online only”. Den är en handbok över hur man som journalist agerar i det nya digitala medielandskapet.

Digitalt. I Martin Schoris nya bok finns det fullt av tips hur journalister ska agera i det nya medielandskapet.

Digitalt. I Martin Schoris nya bok finns det fullt av tips hur journalister ska agera i det nya medielandskapet.

Foto: Anna Schori

Kultur och Nöje2016-04-22 10:00

Där har internet, nätet, en central roll som bärare av journalistik och stället där publiken håller till.

På nätet har nu globala jättar växt sig stora. Facebook och twitter är några. De gamla, svenska medieföretagen har sedan i vissa fall ett par årtionden varit på nätet med utgåvor. Men det är det gamla medielandskapet med papperstidningar som styrt hur journalistik bedrivs, publiceras och marknadsförs.

Så gick det att hålla på för tidningsföretagen fram till nyligen. Men nu är det bråttom med omställningen till den digitala världen. I alla svenska mediekoncerner inpräntas att digitalt, webb-tv och radiopoddar, ska sättas främst.

Papperstidningarna fyller fortfarande en roll, de drar in pengar och går ännu med vinst. Men de tappar annonsörer och intäkter. Det hör ihop med att de tappar köpande läsare.

Samtidigt har medierna sammantaget en stor publik, lika stor eller större jämfört med förr. Hur går det ihop? Ja, de har många läsare av sina utgåvor på nätet.

Problemet för medieföretagen är att där är det svårt att få intäkter. Med sådant som betalväggar minskar publiken. Och kampen att locka annonsörer, och få betalt från dem, är stenhård.

Schoris bok handlar om hur journalister kan och bör manövrera i detta nya medielandskap. Boken är full av tips, råd, exempel. Ja, den kvalificerar in att vara en instruktions-, läro- och handbok. Det behövs.

Schori fyller en lucka och det gör han med en lättläst, överskådlig, men ändå en över den digitala, klickräknande världen bra täckande bok.

Man hittar verktygen och knepen för dagens medieterräng, för att profilera sig och bygga samt behålla en publik. Och att hantera tekniken.

Att kraven består att hålla sig till lagar och regler vid publicering, trots att kanalerna är nya, påminns man också om.

Schoris bok ger navigeringshjälp när journalistiken går ut i cyberrymden, även om det kan vara en utmaning att tillämpa råden.

En invändning man kan ha är att om Martin Schori talar sig varm för att man som journalist ska vara ”online only”, bara verksam på nätet, varför ger han då ut en pappersbok? Var det inte papperet som bärare av journalistik vi var på väg bort ifrån?

Med det sagt är det bara att koppla upp sig online och använda de tips som Martin Schori ger. Fler än journalister har nytta av det. Med facebook, twitter, instagram med mera i sin smartphone är ju alla nu redaktörer för onlinetidningen om sitt liv.

Litteratur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!